Notari upisuju u katastar od 1. jula

1078

Od 1. jula počinje upis nepokretnosti po službenoj dužnosti, pa će to, umesto kupaca stanova, raditi notari.


Zakon o katastru, međutim, ne ukida mogućnost da građani sami ili preko svojih punomoćnika i dalje traže da se upišu u katastar, naročito ako smatraju da će nadležni biti sporiji.

Kako pišu „Novosti“, ako se ispostavi da je postupak upisa već pokrenut po službenoj dužnosti, postupci će se spojiti, a ako nadležni to nije uradio ni nakon 30 dana, postupak će se okončati po zahtevu građanina, dok notara, izvršitelja ili sud čeka preispitivanje rada.

Upis po službenoj dužnosti trebalo bi da omogući da se reši problem neupisanih prava na osnovu ugovora i presuda, kao i da se izbegnu izvršenja potraživanja prethodnih vlasnika, nemogućnost naplate poreza, naplata „Infostana“ od onoga ko nije vlasnik i slične situacije.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Javni beležnici će preko E-šaltera, u automatizovanoj proceduri, pribavljati izvode iz katastra neophodne za overu ugovora o kupoprodaji. Posle overe, ugovor će se digitalizovati i slati u Republički geodetski zavod kako bi se nepokretnost upisala u katastar. U sledećem koraku, notar će slati poresku prijavu za plaćanje poreza na apsolutna prava.

Upis po službenoj dužnosti ne odnosi se samo na notare. Javni izvršitelji će morati da dostavljaju svoje odluke koje su izvršene od 1. novembra ove godine. Za sudove će ova obaveza početi da važi od 2020.

Nadležni su najavili da nova procedura za građane neće biti skuplja, ali tarifa javnih beležnika još uvek nije poznata.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here