Zbog paljenja strnjike gori 800 hektara šuma, njiva i deo rezervata Carska bara (VIDEO)

628
Foto: Grad Zrenjanin

Više od 800 hektara šuma, njiva i prostora zaštićenog rezervata prirode „Carska bara“ gori zbog paljenja strnjišta, u ataru Stajićeva, Perleza i Belog Blata.


Za sada nije ugroženo selo Belo Blato, saopštio je kabinet gradonačelnika Zrenjanina.

Jak vetar ometa gašenje požara u kojem učestvuje deset vatrogasnih vozila dobrovoljnih društava, pet vozila profesionalne vatrogasne službe, poljoprivredna mehanizacija i poljoprivrednici koji teškim mašinama krče pojas da bi sprečili dalje širenje vatre.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je na terenu, a hitno je zasedao zajednički štab sa predstavnicima Mesne zajednice Belo Blato, grada Zrenjanina, sektora za vanredne situacije, policijom i komunalnom policijom.

Gašenje koordinira vatrogasno-spasilačka brigada, a deset vatrogasnih vozila je u pripravnosti.

https://www.facebook.com/stevo.corokalo/videos/2193226057611973/

Apel da se ne pali rastinje, sedam puta veći broj požara

Sektor za vanredne situacije MUP-a apelovao je na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima, jer je to u prethodne dve nedelje dovelo do povećanja broja požara za čak oko sedam puta u odnosu na isti period prošle godine.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Od početka oktobra na teritoriji Srbije došlo je do 1.431 požara na otvorenom prostoru, dok je u istom periodu u 2017. godini taj broj iznosio 216. Samo tokom vikenda za nama na teritoriji Beograda, vatrogasci su imali ukupno 130 intervencija, od čega je bilo 120 požara na otvorenom prostoru.

„Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru. Za prekršioce ovog zakona su predviđene novčane kazne i to za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do milion dinara“, podsetio je Miloš Majstorović iz Sektora za vanredne situacije.

On je apelovao na građane da ne spaljuju nisko rastinje i travu na otvorenom prostoru, jer time pre svega ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može doći i do velikih materijalnih šteta na okolnim objektima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here