Aktivne uprkos teškoćama

Udruženje žena "Zlatne ruke".

957

U našem gradu deluje jedno od najaktivnijih udruženja, „Zlatne ruke“ u kojem se nalaze žene, zaljubljenice u ručni rad. Redovno se pojavljuju na manifestacijama u Bačkoj Palanci, ali i širom Vojvodine. Predsednica udruženja, Zora Kajtez, za „Nedeljne novine“ govori o aktuelnom trenutku u „Zlatnim rukama“.


„Posetili ste nas upravo, kada radimo projekat obuke šivenja i krojenja, koje se dešava svakog ponedeljka, srede i subote. Projekat je radila Slavica Jovanov, a mi smo u njega uključeni, ali takođe i zainteresovane devojke koje nisu naše članice. Pored pomenutog, radimo o pokrajinski projekat pod nazivom „Vez ćirilicom“ u kojem će se raditi Miroslavljevo jevanđenje i ćirilična slova na jastucima.

Još jedan projekat je rad sa decom sa posebnim potrebama, a odvijaće se u školi „Heroj Pinki“, a vodiće ga naše članice Slavica Jerković, Vera Adamović, Ana Mučalović i Slavica Jovanov. Na opštinskom konkursu smo dobili sredstva za projekat „Obrisi moga grada“, a slikaćemo na staklu i svili, dok ćemo vezom raditi obrise crkava i prepoznatljivih građevina, jednom rečju, obrise Bačke Palanke.

Pored ovih naših projekata, učestvovaćemo i na „Novogodišnjem bazaru“, gde ćemo prodavati naše radove, a deci ćemo poklanjati suvenire, kao novogodišnje i božićne poklone. Udruženje deluje u otežanim finansijskim uslovima, jer smo jedino udruženje žena koje plaća kiriju, i zameramo predstavnicima lokalne samouprave, što nisu iznašli način da nam pomognu u tome. Delujemo u prostorijama „Podunavlja“, plaćamo 50 evra (1 evro po kvadratnom metru) plus struja, koja se zimi više troši.  Apelujemo na lokalnu samoupravu da nam ili nađe prostorije koje nećemo plaćati, ili da se razgovara sa ljudima iz „Podunavlja“ o olakšanim uslovima.

Mislim da smo ove godine najviše radili od osnivanja, – nastavlja Zora Kajtez – ali u najtežim finasijskim uslovima. Ipak smo „Dunavski vez“ odradili najbolje moguće, a i zainteresovanost za naše projekte, koje sam već nabrojala, je velika, što raduje, jer se ručni rad vraća na pozicije, koje i zaslužuje. Učestvujemo i na izložbama na teritoriji naše republike, ali ne možemo učestvovati na MIRK-u, koji se ove godine održava u Mađarskoj.

Početkom iduće godine nam je godišnjica i slava, tako da ćemo organizovati jedno veče za okupljanje ljudi koje volimo i sa kojima sarađujemo. Dobre odnose imamo sa svima, tako sa udruženjem „Jeleče“ iz Gajdobre, sa MKUD „Večera Šandor“, „Svilen konac“ iz Obrovca, „Majčino krilo“ i ostalim udruženjima sličnog tipa iz naše opštine. U Somborskom gerontološkom centru će naše žene Piroćankama pokazati veštinu pravljenja nakita i slikanja na svili i staklu.

Intervju smo završili na šaljiv način pitanjem, kako muževi članica „Zlatnih ruku“ gledaju na aktivnost njihovih lepših polovina, na šta su se prisutne žene nasmejale i rekle da su ciljano birale sredu za njihove sastanke, ne bi li njihovi bračni drugovi mogli sportske prenose gledati nesmetano.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here