„Dom zdravlja u Bačkoj Palanci je lavirint sa preprekama, rizičan za zdravlje pacijenata“

U našu redakciju je stiglo pismo koje prenosimo u celosti

BAČKA PALANKA: Redakcija BAP VESTI poslednjih nekoliko godina dobijala je više pritužbi građana na organizaciju rada u Domu zdravlja „Dr Mladen Stojanović“. Mnogi od njih tvrde da je, od kako se borimo sa korona virusom, situacija još gora.


Ana Marija Žubori napisala je pismo koje je stiglo na adresu naše redakcije, nezadovoljna organizacijom pojedinih službi i činjenicom da su pacijenti sa kovid infekcijom često primorani da borave u istim delovima zdravstene ustanove sa svim ostalim pacijentima. Pismo prenosimo u celosti:

„Poštovani, obzirom da pratim Vaš rad, zamolila bih Vas da ili objavite moje pismo ili da samo istražite i skrenete pažnju na nekoliko nedopustivih propusta u našem Domu zdravlja.

Prilikom mog boravka u Bačkoj Palanci došla sam do zaključka da je raspored u našem DZ zabrinjavajući, štetan i opasan. Kako je moguće da glavna zdravstvena ustanova nema lift, a da pri tom morate da se penjete na drugi sprat (šest ili sedam blokova od po 7 stepenika) da biste stigli do laboratorije za vađenje krvi?

Majka, onkološki bolesnik koja je morala da vadi krv četiri puta i to sa svoje 74 godine je završila na hitnoj sa pritiskom 230/120. Kada sam otišla da podignem rezultate, u čekaonici laboratorije je mahom bio stariji narod, iznemogao od iscrpljenosti, vrućine (nema klime u tom delu) i zbijeni jedan do drugog dok na sva zvona zdravstvo apeluje na fizičku distancu.

E tu je najveći paradoks. Ukoliko imate simptome kovida, prvo ste primorani da odete po uput za vađenje krvi (poslednja zgrada iza školske ambulante), zatim vas upute na drugi kraj ustanove na drugi sprat bez lifta gde sedite okruženi ljudima koji nisu došli tu zbog kovida nego sa drugim zdravstvenim problemima.

Nakon 15 minuta čekanja i kašljanja, vadite bris, a ne krv da biste videli da li ste zaraženi i samo se nadate da niste zarazili mahom ugrožene sugrađane. U svetu se maksimalno distanciraju pacijenti koji su došli da urade kovid test, ali kod nas su pomešani sa ostalim ljudima koji vade krv.

Predlog: Molim Vas, apelujte da se vađenje krvi vrši u prizemlju ili da se ugradi lift. Molim Vas insistirajte da je ambulanta za kovid pacijente izdvojena i da se u zasebnoj prostoriji vadi krv potencijalno zaraženim pacijentima. Molim Vas apelujte da se starijim sugrađanima olakša pristup internisti, lekarima opšte prakse (koji je na drugom spratu) jer se ljudima ne penje na sprat kad su iznemogli. Nisam arhitekta, niti radim u zdravstvenoj ustanovi da bih zaključila da je naš Dom zdravlja jedan lavirint sa preprekama gde ste već pobednik ako dođete do odredišta. Hvala, Ana Marija Žubori“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here