3 милиона динара за унапређење и очување старих заната

Погледајте ко има право да учествује на конкурсу

193
ФОТО: serbiantimes.info

НОВИ САД – Ради очувања и унапређења уметничких заната, нарочито у руралним срединама, Покрајински секретаријат за привреду и туризам расписао је јавни конкурс за доделу новца војвођанским предузетницима и привредним друштвима. За ту намену издвојено је 3 милиона динара. 


Традиционални занат подразумева вештину, нарочито ручног рада, као и производе засноване на традиционалним знањима и технологијама, објашњава покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић.

Идеја је, како каже, да се унапреди и очува процес производње карактеристичан за домаће занате, те да се повећа њихова конкурентност на тржишту.

„Стари занати су нешто што сусрећемо на свакој манифестацији и стари занати су нешто што је важно за развој туризма. Стари занати су важни за одржавање традиције и стари занати су нешто што је обично мала породична фирма. Дакле обухватају и привреду и туризам и запошљавање, у пуном капацитету“, рекао је Иванишевић.

Новац је намењен куповини опреме и репроматеријала, каже Иванишевић, објашњавајући ко има право да учествује на конкурсу:

„Мора бити регистрован као стари занат. Све обавезе према држави морају бити измирене. Заната има неколико стотина и врло су интересантни ужари, чамџије, ковачи, крзнари… Јесу јако важни и зато их и подржавамо“.

Рок за подношење пријаве је 27. септембар, a пријавни образац можете пронаћи овде.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here