Dni Pivnice: Keď je čo ukázať…

V sobotu 1. júla v Pivnici pokračovali celodedinské oslavy s rôznorodým obsahom

V hasičskom dome bolo v sobotu doobeda rušno. Torty, koláče tradičné aj tie netradičné, slané jednohubky, plnená paprika či ovčí paprikáš prilákali veľký počet návštevníkov, ktorí si prišli vychutnať bohatú gastronomickú ponuku. Predaj jedál je totiž výbornou príležitosťou jednotlivcov predstaviť svoje špeciality. Členky Spolku pivnických žien opäť navarili chutnú plnenú papriku, kým členovia Klubu drobnochovateľov na nádvorí varili ovčí paprikáš.

Hneď popri na trhovisku sa konal aj bazár domácich produktov. Je povzbudzujúce, že sa ponuka domácich produktov v porovnaní s minulým rokom omnoho zväčšila. Zase tu boli rôzne gastronomické špeciality, dekoratívne a úžitkové predmety, hračky, knihy, cédečká, kvetiny, zeleniny, med a podobné produkty, ktorým sa návštevníci potešili. Bazár tiež predstavuje možnosť zviditeľnenia výrobkov jednotlivcov. Okrem domácich Pivničanov na bazári vystavovali dokonca aj Kovačičania. Tu si  návštevníci tiež mohli kúpiť makové špeciality, ktoré prichystali členky Komorného zboru Nádeje.

V rámci doobedňajšieho programu členovia Moto klubu Mugger Riders na potešenie návštevníkov zrealizovali motorkárske defilé po strede Pivnice.

V priestoroch Malca genijalca tvorivú chvíľku mali tí najmladší. Záujem detí o tvorivé dielne bol opäť veľký a takmer bol až priestor nepostačujúci. Dielne viedli Drahuška Nímetová a Olena Grňová.

Sobotný program sa naplno rozbehol aj v predvečerných hodinách. Pred kultúrno-umeleckým programom o 19. hodine v Dome kultúry otvorili aj Panelovú výstavu o živote a tvorbe slovenského dolnozemského autora Janka Čemana Čo si videl, nevidel si… V rámci podujatia viac o význame spisovateľa Janka Čemana v kontexte OD Janka Čemana hovoril Vladimír Brňa. Následne Kristián Baďura a Lea Blatnická prečítali úryvky z Čemanových diel. Členky Komorného zboru Nádeje hudobne doladili otvorenie výstavy, ktorú moderovala Kvetoslava Imreková-Šusterová.

Sobotný program vyvrcholil kultúrno-umeleckým programom. Dojímavým príhovorom ho otvorila predsedníčka pivnického MOMS Tatiana Naďová. „Hovorí sa, že domov je tam, kde nás niekto čaká a kam sa vždy radi vraciame. Pivnica je naším domovom. Pozrime sa na chvíľu okolo seba. Pôsobia tu početné inštitúcie, združenia, spolky, kluby a úspešní a chtiví jednotlivci. Každý z nich má svoju náplň pôsobenia a hrdí sa výsledkami svojej práce. O tých výsledkoch by sa veru dalo dlho rozprávať,“ uviedla medziiným na začiatku Naďová, pričom v príhovore ďalej zosumarizovala úspechy spolkov, inštitúcií a jednotlivcov za uplynulý rok. V rámci programu vystúpili: Slovenský kultúrno-umelecký spolok Pivnica (staršia a mladšia skupina Detského folklórneho súboru Ratolesť, mužská a ženská spevácka skupina, Folklórny súbor V pivnickom poli), Komorný zbor Nádeje z Pivnice spolu s Komorným zborom Zvony zo Selenče, Kultúrno-umelecký spolok Zlatne strune, žiaci Základnej školy 15. októbra. Slohovú prácu o Pivnici prečítala Diana Pudelková, recitovala Klára Keravicová a sólistkou programu bola Daniela Žihlavská. Úryvky z dejín Pivnice prečítali Kvetoslava Imreková-Šusterová a Jelena Kukićová. Program moderovali Kristián Baďura a Lea Blatnická. Symbolicky si na konci programu spoločne všetci účastníci zaspievali pieseň V pivnickom poli.

Na záver dňa členovia Klubu poľnohospodárov spolu s pivnickými hasičmi zorganizovali ľudovú veselicu na nádvorí hasičského domu. O dobrú náladu sa postarali pivnickí muzikanti.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here