Који су узроци и последице раног започињања сексуалне активности?

Пише: Проф. др Рајко Игић

Рајко Игић српски лекар, научник и писац, рођен у Деспотову, у новом тексту коментарисао је недавно објављени чланак у „Политици“ на тему интимних односа код младих.


Политика је недавно објавила чланак под насловом „Интимни односи и пре двоцифрених година“. Уместо да сериозна тема добије пуну пажњу, на крају је речено: „Највећи број ученика и ученица првог разреда средње школе (41 одсто) први сексуални однос имао у 15. години, али веома забрињава податак да је петина ђака прво интимно искуство имала и пре 11. године“. Ови су ме подаци нагнали да потражим сличне податке у Европи и размотрим разлоге за садашњу ситуацију код нас.

Најпре сам упитао мог некадашњег студента, лекар је у Чешкој. Послао ми је чланак “Сваки четврти петнаестогодишњак је већ имао секс. Млади Чеси су међу рекордерима у Европи“. Из података Светске здравствене организације издвојио сам: “првих пет земаља с највећим уделом девојчица са сексуалним искуством у петнаестој години су у континенталној Европи: Мађарска (27 девојчица одсто), Шведска (26), Данска (25), Финска и Чешка (24). Дакле, млади из студије “Батут” су рекордери с 41 одсто, за дечаке и девојчице – ако су подаци репрезантивни. Који су узроци и последице прераног секса, посебно код нас?

Када петнаестогодишња и млађа особа отпочне такав живот, изложена је последицама услед незашићеног секса (полне болести, трудноћа) и бројним проблемима услед честог мењања партнера. Чеси најпре разматрају улогу религије: “Кад се деца не предају Богу, предају се сексу.” Веровало се да ће после комунизма бити више верника, али то се није обистинило. У 1991. години било је у Чешкој 39% католика, а 2011. 10,3%, уз нерелигиозне и неопредељене. У Србији је данас 90% верника: највише православних, мање других верника.

Хришћанство није оно што је некад било (барем међу католицима и протестантима), од када је Фридрих Ниче (1844-1900) уочио значајну промену западне културе и друштва и узвикнуо Бог је мртав! На сексуално понашање младих религија у Европи нема утицај. У комунизму код Чеха и код нас, секс младих није био распрострањен као данас.

У адолесцентном периоду живота, 10. – 24. година, долази до физичких, сексуалних, психолошких и друштвених промена. У њему наилазе периоди када су млади склони ризичном понашању, нпр. пушењу дувана, коришћењу алкохола и других психоактивних супстанција, сексу, тучама и убиствима. Како објаснити појаву да се 41% дечака и девојчица од 15 година одаје сексу? Томе доприносе специјалне околности, нпр. недостатак комуникације родитеља и њихове деце, порнографија, интернет, чест боравак деце ван куће без контроле родитеља, лака удаја дефлорисаних. Разговор родитеља и деце о сексу редовно је табу тема; родитељи сматрају да се тако стимулише секс. Међутим, све више је информација које помажу родитељима да схвате данашње адолесценте.

Питање је куда води већа превеленца раног секса. Секс у одрастању и одраслих увек је био праћен ексцесима, скривеној промени партнера, разводима и другим проблемима, али одрасли који редовно иду у цркву, ретко мењају партнере. Можда ће се смањити секс у одрастању када се увиде нежељени ефекти. Раног секса је увек било и биће га. У прошлости није било анкетирања и секс описују народни песници и књижевници. Тако је Бранко Радичевић (1824-1853) писао:
Ту ћеш наћи окићени’
Лепих мома, лепих снаша,
Има нешто и поштени’.
Ал’ највише сека-даша:
Ил’ за новце ил’ онако,
Ал’ су даше свакојако.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here