Колике су цене намирница и енергената у Аустрији?

Наш суграђанин који ради у Аустрији проверио је цене хране, струје, гаса и горива као и колико месечно четворочланој породици треба за храну.

894
Фото: Приватна архива

Возач камиона у међународном транспорту из Бачке Паланке већ две године ради на релацији Аустрија – Немачка. Ради у месту Штајр, на северу Аустрије. 


Како готово свакодневно обилази тамошње маркете, нашој редакцији проследио је списак тренутних цена неколицине намирница.

Инфлација у Аустрији утицала је на цене основних животних намирница, а како нам је рекао наш саговорник, у разговору са пријатељем који са породицом живи у Аустрији сазнао је да је за четворочлану породицу сада за храну потребно између 700 и 1000 евра (без одласка у ресторане).

Па је тако килограм кромпира у Аустрији 1,15 евра, а два килограма смрзнутог помфрита 2,69 евра (1 килограм је 1,35 евра). Литар сунцокретовог уља је 2,99 евра, а килограм брашна 1,49 евра, док за килограм шећера треба издвојити 1,29 евра. Цена сеченог белог хлеба износи 1,39 за килограм.  Када су у питању млечни производи, литар млека (0,5% млечне масти) кошта 0,99 евра, а млеко са већим процентом масти (3,5%) је 1,09 евра. Јогурт (3,5% млечне масти), 250 грама кошта 0,39 евра.

Грил пиле, по акцијској цени, може да се купи за 3,99 евра за килограм, а јунеће месо за гулаш, у паковању од пола килограма продаје се по цени од 4,99 евра. Јунетина, али млевена кошта 8,98 евра за килограм, а мешано млевено месо је 5,49 евра за килограм – акцијска цена. Све наведене цене су из „Penny“ маркета.

Када је у питању гориво, у Аустрији бензин кошта 1,57 евра по литру, док је евро дизел тренутно 1,78 евра.

Наш саговорник додаје да породица која живи у стану од 65 квадратних метара за струју месечно мора да издвоји 120 евра, а за гас 183 евра. Просечна плата тренутно се креће око 2200 евра. Инфлација је тренутно 10,6 одсто, а како су рекли људи који живе у Аустрији, најављено је повећане плата од пет до осам посто, у зависности од бранше.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here