У току је Европска недеља тестирања на ХИВ

Недеља тестирања претходи обележавању 1. децембра - Светског дана борбе против AIDS-а

У Европи се од 2013. године организује акција под називом „Европска недеља тестирања“, која се организује и на територији Републике Србије и претходи обележавању 1. Децембра – Светског дана борбе против AIDS-а.


Европска недеља тестирања је међународна кампања чији је циљ да подстиче свест о значају и предностима раног тестирања на ХИВ и хепатитисе и подизање свести о предностима ране дијагнозе и правовременог и што ранијег започињања  лечења.

У данашње време постоје ефикасни третмани лечења за ХИВ и хепатитисе, а студије показају да људи који се тестирају и код којих се рано открије инфекција имају боље здравствене резултате него они који чекају.

Европска недеља тестирања се ове године обележава већ десети пут, а од 2015. године активности су проширене и на хепатитисе. Хепатитис Б и Ц су чести међу особама које су у ризику и међу онима који живе са ХИВ-ом, јер се ови вируси преносе истим путевима заражавања како се преноси и ХИВ – путем ињектирања дрога и сексуалног односа без кондома.

И ове године, Институт за јавно здравље Војводине (ИЗЈЗВ) се придружио кампањи обележавања Европске недеље тестирања у сарадњи са Заводом за здравствену заштиту студената и организацијама цивилног друштва и обезбедио пружање услуга саветовања и бесплатног тестирања на више локација у Новом Саду, а континуиране вактивности саветовања и тестирања у Саветовалишту Института наставиће се и током целе године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here