Обележавање Божића у Младенову

Близу 500 верника присуствовало паљењу Бадњака

Фото: М. Ђ. Кременовић

Божићни празници, обележени су, може се слободно рећи у свим местима бачкопаланачке општине. У Младенову је обележавање једног од највећих верских празника, почело у петак на Бадњи дан.


На тај дан су мештани овог села, предвођени јерејем СПЦ у Младенову, јерејем Петром Николићем отишли већ у јутарњим часовима у оближњу Бачку шуму, где је обављено сечење храстовог дрвета (Бадњака). Колону је дакле, предводио Петар Николић, а у њој су се нашли грађани у аутомобилима, камиону, трактору, као и бајкери.

– Окупљање је почело у центру села у јутарњим сатима, када је колона формирана, кренули смо ка шуми заједно са нашим свештеником, где је обављен чин сечења бадњака. Након што је бадњак посечен, оставили смо га на изласку из шуме код ловачке куће „Дијана“. У другу тракторску приколицу, натоварили смо дрва, која смо нстоварили пред саму цркву каже Славко Баштић, један од учесника обележавања Бадњег дана и Божића у Младенову – каже Славко Баштић, један од учесника обележавања Бадњег дана и Божића у Младенову.

Фото: М. Ђ. Кременовић

– Око 15 сати и 30 минута формирана је колона углавном са аутомобилима, у којој се налазио и кум Цркве – Душан Бероња. Колона је кренула ка шуми где је уз песму и пуцњаву, преузела бадње дрво, а потом се упутила ка храму посвећеном светом Илији Пророку. У 17 сати бадњак је постављен испред цркве, а потом и наложен уз одушевљење присутних верника, и сабраног народа. Било је присутно око 500 грађана. Свештеник Петар Николић обавио је потом Свету Архијерску литургију. Након тога, служена је храна и пиће присутнима, уз неизбежни ватромет, што је приредио Горан Медић. Велики број верника присуствовао је у цркви Поноћном бденију, као и на сам дан Божића Јутрењу. По заврешетку Јутрења, верници, као и грађани Младенова су, код својих кућа са најближима и најдражима уз молитву, храну и пиће, наставили да прослављају Божић – прича Баштић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here