Priča o Danu roze majica

U OŠ „Sveti Sava“ Bačka Palanka obeležen Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Širom sveta se poslednja sreda u mesecu februaru obeležava kao Dan roze majica. Ideja o uvođenju Dana roze majica nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi.


Naime, sve je počelo 2007. godine kada je grupa aktivista u jednoj kanadskoj provinciji pokrenula inicijativu nakon što je učenik Čarls MekNil došao u školu sa roze majicom na sebi i zbog te majice ga je pretukla grupa vršnjaka, a pretrpeo je ruganje i verbalno nasilje svojih vršnjaka. Čarls je roze majicu obukao u znak podrške majci oboleloj od karcinoma dojke. U znak podrške, drugari su došli u školu obučeni u roze majice.

U sredu 24. februara 2021. i u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ obeležen je Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Organizovane su različite aktivnosti i na taj način ukazali na značaj tolerancije, empatije, poštovanja različitosti.

Aktivnosti su realizovane kroz radionice, prezentacije i predavanja. Učenici mlađih razreda poslali su jasnu poruku da smo iako različiti ipak svi isti. U jeku ove pandemije nosili su maske roze boje i dečaci i devojčice, oslikavali dvorište, pisali poruke.

Učenici starijih razreda, (grupa članova Učeničkog parlamenta) uradili su je prezentaciju na temu vršnjačkog nasilja i svih oblika nasilja koja će biti korišćena za časove odeljenjskog starešine. Svaki dan bi trebao da bude dan roze majica kako bismo se osnažili za nenasilno rešavanje konflikata u bilo kom obliku ono bilo.

Aleksandra Prodanović, nastavnica srpskog jezika.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here