НБС: Не уносите пин приликом куповине преко интернета

Ваљало би задржати дозу сумње према примамљивим понудама, јер, ако изгледају превише добро да би биле истините, вероватно су лажне

Фото: Canva

Приликом куповине на интернету неопходно је водити рачуна о томе коме се остављају лични и поверљиви подаци, увек би требало куповати преко званичног сајта продавнице и никада не би требало уносити ПИН, каже у видео прилогу „Како безбедно куповати преко интернета – савети Народне банке Србије“ саветник у Одсеку за технологију и развој ДинаКард система Милан Мартиновић.


Он у прилогу из серијала Народне банке Србије „Корисно је да знате“ објављеном у периоду појачане куповине у време празника пред крај године, истиче да би ваљало задржати дозу сумње према примамљивим понудама, јер, како каже, ако изгледају превише добро да би биле истините, вероватно су лажне.

– Оно што је посебно важно напоменути и што корисници морају да знају јесте да се промоције, погодности и слично код трансакција платним картицама не организују на Фејсбуку и другим друштвеним мрежама, већ да погодности обезбеђују банке или познати трговци у сарадњи с банкама и да такве информације корисницима платних картица доставља банка путем канала комуникације који су корисници уговорили с банкама – наводи Мартиновић.

Указује да не би требало остављати своје податке на Интернет локацијама до којих се дође преко линка, јер то могу бити лажне странице које веома подсећају на праве.

– Ако веб-сајт личи на онај који сте раније користили, али су доменско име или назив продавнице другачији, највероватније је у питању лажна страница – каже он и додаје да уколико купци нису сигурни у исправност сајта, не би требало да остављају чак ни број телефона као контакт за доставу, јер и тај податак може да буде злоупотребљен.

Никад не уносити ПИН

Следећи савет јесте да се приликом куповине путем Интернета никада не уноси ПИН и да захтев за његов унос директно указује на могућност злоупотребе података.

– Такође, не шаљите фото-копију картице или другог документа мејлом, у инбокс странице на друштвеним мрежама или слично. Банке вам никада неће тражити да мејлом или поруком промените своје податке, потврдите лозинку или слично – истакао је Мартиновић.

Као важан савет навео је и да се избегава куповина с јавно доступних бежичних мрежа и дељених рачунара, јер постоји могућност да су заражени вирусом који може да преузме податке о платној картици.

Мартиновић саветује да се провери да ли адреса интернет странице на којој неко жели да обави плаћање почиње са https и да се обрати пажња на симбол катанца, јер ако је означен црвеном бојом или ако претраживач избаци упозорење да сертификат није валидан, не би требало уносити податке.

Видео прилог са саветима и упутствима за трговину путем интернета може се видети на сајту Народне банке Србије.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here