Ближи се почетак школске године, колики су издаци за уџбенике и прибор?

Колико морате да издвојите за опремање ђака?

345
Фото: БАП ВЕСТИ

Ближи се почетак нове школске године. Осим неопходних уџбеника, свим ђацима је потребан и школски прибор. Због високих цена нових уџбеника родитељи се све више опредељују за половне.


Цена уџбеничког комплета за ниже разреде основне школе износи око 7300 динара, а за више око 11.800 динара. Ситуација у средњим школама је другачија јер се уџбеници гимназија и стручних школа разликују, изјавила је Тамара Бачковић из Завода за уџбенике.

„За групацију уџбеника, која је заједничка и за гимназије и за стручне школе, цене се крећу од 550 до 1100 динара, а мањи број уџбеника достиже цену од 1500 динара“, рекла је Тамара Бачковић.

Половни уџбеници могу се наћи по цени од 290 динара за ниже разреде и од 350 до 450 за ученике од шестог до осмог разреда, док се за средњошколце цене крећу од 490 динара па навише. Због велике разлике у цени, родитељи ђака се одлучују за половне уџбенике.

Власници књижара у Новом Саду, које продају половне књиге, кажу да су оне очуване и да нема велике разлике у поређењу са новим. За оне који не живе у Новом Саду, поједини продавци обезбедили су превоз књига на кућну адресу.

Цене школског прибора варирају у зависности од произвођача. Графитне оловке се могу наћи по цени од 15 до 70 динара, ператонице од 200 па навише док се цене ранчева крећу од две до седам хиљада динара, наводе у књижарама.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here