Колико има насиља међу ученицима у бачкопаланачким школама?

Одборници Скупштине општине Бачка Паланка усвојили су Информацију о стању безбедности ученика за претходну школску годину

БАЧКА ПАЛАНКА – Информација о стању безбедности ученика у школама и Предшколској установи „Младост“ у општини Бачка Паланка за школску 2021/2022. годину усвојена је на седници Скупштине општине Бачка Паланка, која је одржана у среду (12.10.).


Одељење за друштвене делатности Општине Бачка Паланка, на основу извештаја свих основних и средњих школа са територије општине, као и ПУ „Младост“, саставило је информацију о стању безбедности ученика.

У овом документу се наводи да су Тимови за заштиту од насиља, злостављана и занемаривања утврдили и процесуирали више случајева насиља 1. нивоа, који су оквалификовани као вербална и социјална категорија прекршаја. Процесуирано је шест случајева физичког насиља 2. нивоа, један случај физичког насиља 3. нивоа, три случаја дигиталног насиља 1. нивоа, два случаја дигиталног насиља 2. нивоа и један случај дигиталног насиља 3. нивоа. Забележена су два случаја претње физичким насиљем које није реализовано. Једна школа је имала кризну ситуацију у коју су били укључени и остали актери спољашње мреже – ЦСР. ПС у Бачкој Паланци, а у једној средњој школи била је изречена и једна мера искључења из школе.

Како се даље наводи у тексту, постоје школе на територији општине Бачка Паланка које нису регистовале случајеве насиља, дискриминације, злостављања и занемаривања, што је како стоји у документу, „резултат врло успешнои реализованих које су установе донеле“.

Када је у питању ПУ „Младост“, током протекле школске године десио се један случај сумње насиља васпитача над дететом. Вођен је дисциплински поступак, што је резултирало ослобађањем одговорности васпитача, јер су из изведених доказа одбацили сваку сумњу и васпитач је враћен на посао.

У Информацији о стању безбедности ученика такође се наводи да се реализација друштвено корисног рада, као једне од васпитних мера, показала као врло делотворна мера, јер након тога, ти ученици више нису показивали елементе насилног понашања, нити су вршили повреде радних и дисциплинских обавеза.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here