Цена пшенице расте, а амерички ратари не могу да је продају?

Немогућност продаје озиме пшенице, чија жетва почиње у јуну, додатно ствара притисак на америчке пољопривреднике

267
Фотo: Pixabay

Глобалних фјучерси пшенице су порасли што је био сигнал пољопривредним произвођачима у САД-у да продају своје жито по вишим ценама.ж


Међу нестрпљивима је, наводи Ројтерс, био и фармер Ванс Емке из Канзаса. Локалне цене порасле су за око 30 одсто на скоро 12 долара по бушелу, што је највиши износ којег се овај ратар могао присетити у 45 година бављења пољопривредом.

Међутим, није могао да прода ништа од своје предстојеће жетве пшенице за будућу испоруку. Дакле, и поред тога што су цене фјучерса за кукуруз и пшеницу тако нагло скочиле, тешко их је продати, јер су откупљивачи престали да купују из страха да неће моћи да зараде од препродаје.

Чека се развој ситуације

Многи од њих настављају да се суздржавају од куповине како би видели како ће се сукоб у источној Европи даље развијати и какав ће то имати утицај на тржиште.

Немогућност продаје озиме пшенице, чија жетва почиње у јуну, додатно ствара притисак на америчке пољопривреднике који треба готовином да плате семе и ђубриво пре пролећне сетве, закуп земљишта и порезе.

Према подацима Америчког савеза пољопривредних бироа и тамошњег министарства пољопривреде очекује се да ће само рачуни за ђубриво ове године скочити за 12 одсто, након што су прошле године порасли за 17 одсто. Ако фармери одлуче да редукују површине, то би могло да смањи приносе за јесењу жетву у време када би свету могло да затреба више жита.

Проблеми тржишта

Неуобичајена ситуација која спутава произвођаче произлази из система заштите од ризика који амерички узгајивачи и прерађивачи житарица дуго користе како би се осигурали од промена цена. За сваки бушел жита који се обавежу да ће да купе, купци продају једнаку количину на тржишту фјучерса као заштиту од губитака.

Русија и Украјина заједно испоручују око 26 одсто светског извоза пшенице, према најновијим подацима УСДА. Извоз преко Црног мора је прекинут.

Шпекуланти су после почетка сукоба у Украјини интензивно куповали фјучерс пшенице и кукуруза, посебно надолазеће мајске уговоре. Цена мајске пшенице на Chicago Board of Trade (CBOT) скочила је 54 одсто у само девет трговачких дана, с 8,84 долара по бушелу 23. фебруара на 13,63 долара 8. марта.

Landus Cooperative„, највећа пољопривредна задруга у Савезној држави Ајова накратко је 9. марта суспендовала своје понуде готовинских кредита за куповину кукуруза и соје. Извршни директор Мат Карстенс рекао је да је Ландус такође утростручио своју кредитну линију код CoBank, највећег америчког зајмодавца за пољопривреднике, како би покрио стотине милиона долара у маржи и осигурао стабилно пословање.

CoBank је само у јануару и фебруару испоручила више од 4,5 милијарди долара зајмова и кредита клијентима.

Тржиште фјучерса није било овако нестабилно од 2008. године, када је несташица хране широм света изазвала нереде у неким земљама.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here