Цене житарица поново расту – мања ће бити и понуда и потрошња?

Нове прогнозе УСДА повећале су раст цена житарица на светском тржишту. Какве су прогнозе?

150
Фото: Depositphotos/jovanjaric

Цене пшенице поново расту. Најновији извештај УСДА за нове усеве су подстакле њихово повећање што би могло довести до значајнијих промена у трговачким токовима. Наводи се да ће блокада црноморских лука и сукоб који је Украјину избацио из светских произвођача и извозника, итекако утицати на цене.


Највећи скок се десио непосредно после објављивања извештаја. Осим пшенице, порасле су и оне за друге житарице, наводи Agrarheute. Први уговор за пшеницу, која сазрева у јулу 2022. године, имао је повећање од 35 центи на скоро 1.150 центи по бушелу (бушел пшенице је 27.216 кг). Исто се десило и са јаром протеинском која долази са севера САД-а и Канаде, чија је цена уз повећање од 35 центи износила скоро 1.300 цента по бушелу.

Све је то имало утицај на европске берзе. Француски МАТИФ је имао уговоре за нову жетву (септембар) повећане за 10,50 евра на 413,75 евра по тони. За први уговор о кукурузу цене су порасле за 4,75 евра на 363,75 евра по тони.

И на овој берзи је дошло до снижавања вредности уљане репице где се нова жетва продавала за 848,50 евра по тони.

Производња не прати потрошњу

У свом извештају за 2022./23. УСДА предвиђа мању глобалну понуду, али и потрошњу. Тренутно се дешава да потрошња расте, а смањују се залихе. Процењено је да ће светска производња бити 774,8 милиона тона у новој жетви што је за 4,5 мил. т мање него у прошлој сезони.

Пад производње у Украјини, Аустралији и Мароку је делимично надокнађен повећањем у Канади, Русији и САД. Украјинска производња се тренутно процењује на 21,5 милиона тона, дакле 11,5 мил. т мање него 2021./22. године. Ове године Канада иде на 33 милиона тона, а производња меке и дурум пшенице у Европској унији достиће 136,50 мил. т, што је за 1,9 мил. т мање него у 2021./23. години. За САД је предвиђено повећање од 2,3 мил. т и очекује се 47,1 мил. т. УСДА је највећа предвиђања дала за руску производњу где се очекују рекордни приноси од 80 милиона тона.

Када је у питању предвиђање глобалне потрошње за 2022./23. она је нешто нижа од текуће сезоне и износи 787,5 милиона тона. До тога ће доћи због пада потражње за сточном храном. Највећи пад се очекује у Кини, ЕУ и Аустралији, док се повећање очекује у Индији.

Смањује се жетва кукуруза

Трговина пшеницом ове сезоне достиће рекордну вредност од 204,9 милиона тона. Извоз ће се повећати због повећаних извозних залиха из Русије и Канаде. Русија би требало да буде највећи извозник те житарице у 2022./23. години с 39,0 мил. т, затим ЕУ са 36 мил. т, Аустралија с 24 мил. т, Канада 24 мил. т и САД са скоро 22 мил. т. Индија наставља бити важан извозник и поред мање жетве од 108,5 милиона тона, а њен извоз се процењује на 8,2 мил. т.

Глобалне залихе ће се смањити на 267 мил. т што је најнижи ниво у последњих шест година, а Индија предњачи у том паду због снажног извоза.

Светска производња крупнозрних житарица (кукуруз, јечам, сирак) за 2022./23. је у паду, а очекује се смањење залиха и потрошње. До тога долази због пада у Украјини, САД, ЕУ и Кини што неће моћи надокнадити производња у Бразилу, Аргентини, Србији и Јужноафричкој Републици. Светска потрошња кукуруза ће пасти за 15 милиона тона.

Према очекивањима УСДА, залихе кукуруза смањене су за четири милиона тона на 305,1 мил. т, највише због пада у Кини и Сједињеним Државама. Процена УСДА за његов увоз у ЕУ је на 15 милиона тона и то је већа количина него што је проценила ЕК на само девет мил. т.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here