Ко посеје шећерну репу, добија 35.000 динара по хектару

Државна подршка ће бити по хектару пријављене и засејане шећерне репе

Фото: Pixabay

Производњу шећерне репе у 2023. години држава Србија подржаће са 35.000 динара по хектару, наводи се у уредби коју је донела Влада Србије. На новац ће моћи да рачунају носиоци комерцијалног пољопривредног газдинства уписани у регистар, ако се налазе у активном статусу са пријављеним површинама под овом културом.


Државна подршка ће бити по хектару пријављене и засејане шећерне репе, а највише до 500 хектара. Услов је остварени принос од најамње 50 тона по хектару плативе шећерне репе.

Произвођачи ће финансијску подршку остваривати преко произвођача шећера. Пољопривредни произвођач ће право на државни новац остварити уколико је целокупан принос репе на уговореним површинама испоручио произвођачу шећера.

Захтев за одобравање финансијске подршке биће подношен преко јавног позива Управе за аграрна плаћања Министарства пољопривреде. Овом инофрмацијом потврдила се најава од пре две седмице да ће „репароши” добити подстицај. Додуше, очекивали су више новца, али кажу да ће и са овим износом бити задовљни јер очекују да и шећеране наставе са подстицајима.

Имамо, како је познато, пет шећерана, од којих четири прерађују репу и два послодавца. Домаћи „Суноко” власник је шећерана у Врбасу, Пећинцима и Ковачици, а грчка компанија „Хеленик шугар” има две шећеране: у Црвенки која ради и у Жабљу која не производи шећер.

Кампања шећерне репе је у току и за сада ратари нису баш задовољни приносима, а ни дигестијом. Али, пошто ће се индустријска биљка вадити све до Нове године, још је рано давати оцене о овогдишњем роду.

Директорка Пословне заједнице „Индустријско биље” Олга Чуровић изјавила је да је подстицај за шећерну репу веома значајан, јер се репа сејала из године у годину на све мањим површинама, али и зато што у нашем ближем окружењу нема фабрике шећера.

– Било би добро да се вратимо на 40.000 хектара колико је репе било пре неколико година – навела је директорка. – Ми имамо шећара за домаће потребе и за извоз, али са државним подстицајем се очекује да се помогне пољопривредницима да се врате репи, јер би са већим површинама имали више шећера за продају ван земље.

Она је навела и да у ЕУ постоје стимулацију од пре неколико година од 350 до 600 евра, али Европа нема подстицај директно за репу, већ даје по неким другим основама.

Подстицај права мера

Пољопривредник Живко Васин из Темерина поздравио је меру Владе Србије, сматрајући да ће она допринети развоју шећерне индустрије у Србији. – Подстицај је више него одличан јер ,како сам чуо, и фабрике шећера ће наставити да стимулишу ратаре. Репа ће се сигурно више сејати догодине јер је и килогрма шећера сада скупљи.

Васин годинама сеје репу у кооперацији са Земљорандичком задругом „Жуњи Силак” у Темерину која ове године има репе на око 160 хектара. -Почели смо да репу да вадимо а приноси су шаролики, од 45 до 75 тона док дигестија није баш најбоља, око1 4,5 процената, ала то је због лоше године прво због суше а онда учесталих киша.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here