Kolika je zarada sezonskih radnika u Bačkoj Palanci?

Za razliku od prethodnih godina, nema čekanja na isplatu zarade, jer je potražnja za nadničarima velika

1954
Foto: Pixabay

Više od hiljadu sezonaca uposleno je trenutno u voćnjacima u Bačkoj, gde berući višnje, trešnje i borovnice zarađuju dnevno više od 2.000 dinara, pišu „Večernje novosti“.


Za razliku od prethodnih godina, nema čekanja na isplatu zarade, jer je potražnja za nadničarima velika, a poslodavci nastoje da ih zadrže tako što ih plaćuju dnevno ili sedmično.

Ekipa koju predvodi Miodrag Bošković bere višnje na plantaži u Bačkoj Palanci za 240 dinara po gajbi sa 12 kilograma plodova.

– Za osam sati rada, većina sezonaca nabere 10-11 gajbi, a ima i onih koji napune 15 gajbi i zarade dnevno 3.600 dinara – navodi Bošković.

On pominje da su ranijih sezona u voćnjaku u Novoj Crvenki nadničari sa juga Srbije brali na dan, za 10 sati rada, čak 40-50 gajbi višanja. Sada tih udarnika u Novoj Crvenki nema, jer su ih zamenile mašine, tzv. tresači višanja, koji plodove skidaju snažnim drmanjem stabala.

Sezonci u ovom voćnjaku sakupljaju otresene višnje sa prostirke u gajbe, a potom ih utovaraju na prikolice za transport. Njihova satnica je 250 dinara.

Bošković kaže da uvođenje tresača u berbu svedoči o nestašici sezonaca, jer jedna takva mašina, koja je zastupljena i u voćnjaku u Bačkoj Palanci, zameni do 200 radnika.

U voćnjacima u Liparu kod Kule i između Feketića i Vrbasa nema tresača, jer se ne skidaju plodovi namenjeni za industrijsku preradu, nego konzumni, koji se pažljivo beru sa peteljkom.

– U Liparu beremo višnje, a kod Feketića trešnje za dnevnicu od 2.200 dinara. Gazde su zadovoljne ako jedan radnik za osam sati nabere osam gajbi, ali obično bude više – kaže grupovođa Jagoda Ačanski.

Nekoliko stotina sezonaca angažovano je na plantaži borovnica arapske kompanije u Zobnatici kod Bačke Topole, gde za normu od 10 nabranih gajbi od po tri kilograma zarađuju dnevno 2.500 dinara.

 

Marokanci rade za trojicu

Rukovodstvo arapske kompanije nameravalo je da u berbu u Zobnatici dovede Marokance, za koje kažu da dnevno uberu više od 100 kilograma borovnica (tri-četiri puta više od norme), ali je njihov dolazak sprečila korona.


Pogledaj: Održani „Ivandanjski susreti“ u Despotovu

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here