На Продуктној берзи мања тражња за кукурузом

Почетак недеље донео је смањену тражњу, а већу понуду на свим тржиштима

Фото: Pexels

У скраћеној радној недељи на робно-берзанском тржишту бележи се негативан ценовни тренд и на тржишту житарица и на тржишту уљарица. Почетак недеље донео је смањену тражњу, а већу понуду на свим тржиштима.


На страним тржиштима бележи се пад цена након објављивања УСДА извештаја, што се одразило на уздржаност купаца на домаћем тржишту. Преко Продуктне берзе укупно је прометовано 3.970 тона робе, чија је финансијска вредност достигла 171.976.950 динара. У односу на претходну недељу, промет је мањи за 4,2 одсто.

На тржишту кукуруза бележи се мања активност у односу на претходну недељу. Највише се трговало кукурузом са повишеном влагом, те су уговори закључени у ценовном распону од 34,00 до 34,80 дин/кг без ПДВ-а. Почетком недеље понуда кукуруза, са продуженим лагером до краја фебруара, наишла је на одговор купаца по цени од 36,10 дин/кг без ПДВ-а. Како је недеља одмицала, на овом тржишту је тражња бивала све мања. Понуде вештачки сушеног кукуруза у ценовном распону од 35,00 до 36,00 дин/кг без ПДВ-а, нису пронашле свог купца.

Цена соје на најнижем нивоу од јула

Учесници на тржишту били су најактивнији када је у питању пшеница. Овом житарицом количински се највише трговало у претходним данима. Од почетка недеље присутна је већа понуда у односу на тражњу. Иако је и даље најактуелнија пшеница са протеином 11,5-12 одсто, у понуди се нашла и пшеница са већим садржајем протеина. На страни тражње, ипак је највише упита и даље је за пшеницу са протеином 11,5-12 одсто. Овом житарицом трговало се у ценовном распону од 39,20 до 39,50 дин/кг без ПДВ-а. Недељни пондер износи 39,35 дин/кг без ПДВ-а (43,29 дин/кг без ПДВ-а), што је пад за 1,33 одсто у односу на претходну недељу.

На тржишту соје бележи се негативно ценовно кретање. Од почетка недеље приметно је мање интересовање како купаца, тако и продаваца. Цена ове уљарице је на најнижем нивоу од јула. Уколико упоредимо са претходном годином у овом периоду, такође је био присутан негативан тренд кретања цене. Сојом род 2022. године трговало се по јединственој цени од 74,00 дин/кг без ПДВ-а, уз обрачун квалитета, што је уједно и пондер цена. У односу на претходни упоређујући податак, цена је нижа за 5,40 одсто.

Ове недеље забележена је и већа понуда ђубрива. Иако је понуда била повећана, закључен је само један уговор за руску уреу, 600/1, по цени од 95,01 дин/кг без ПДВ-а.

Сунцокретовом сачмом, 33 одсто протеина, трговало се по цени од 35,20 дин/кг без ПДВ-а.

Пад увоза соје и завршена берба кукуруза у Француској

Пре објављивања УСДА извештаја, цене у Чикагу имале су негативан ценовни тренд. Већа процена производње у Аустралији довела је до пада цена пшенице. До сада је у САД скинуто 87 одсто кукуруза, у односу на прошлогодишњих 83 одсто у истом периоду.

Жетва соје стигла је до 94 одсто у односу на прошлогодишњих 86 одсто. САД су продале Кини 264.000 тона соје. Према Рабобанк, бразилски род соје ће достићи 148,8 милиона тона, док ће род кукуруза достићи 126,6 милиона тона. УСДА процењује производњу соје на 152 милиона тона, а кукуруза на 126 милиона тона.

Према УСДА, производња кукуруза у Европи процењује се на 54,8 милиона тона. Према ФранцеАгриМер-у, до 31. октобра је у Француској посејано 84 одсто пшенице и скинуто 99 одсто кукуруза. Процењује се да је посејано 23 одсто дурум пшенице. Цене свих роба на Евронексту пале су у уторак због веће конкурентности црноморске робе. Кина потврђује своја ковид правила, што може ограничити тражњу из те земље на међународној сцени. То се одражава на оштар пад увоза соје у октобру на само 4,14 милиона тона, што је ниже за 19 одсто у односу на прошлу годину и најниже од 2014. године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here