Министарство и ове године субвенционише кредите за пољопривреднике

Фото: Canva

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде саопштило је да и ове године субвенционише најповољније кредите за пољопривредне произвођаче, за шта је у буџету опредељено 1,2 милијарде динара.


Рок за подношење захтева је 15. октобар ове године, а право на кредитну подршку имају физичка лица – носиоци комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, предузетници и правна лица (земљорадничке задруге са најмање пет чланова, микро и мала правна лица).
Физичко лице – носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства и предузетник може остварити право на кредитну подршку под условом да је укупан износ кредита до шест милиона динара, а правно лице уколико је укупан износ кредита до 18 милиона динара.

Фиксна каматна стопа износи три одсто на годишњем нивоу, односно један одсто за физичко лице са пребивалиштем које је на подручју са отежаним условима рада у пољопривреди, односно које је навршило највише 40 година живота у текућој години, то јест које је женског пола, а за набавку ђубрива не плаћа се камата.

Овај вид финансирања намењен је за инвестициона улагања у нову пољопривредну механизацију и опрему, за набавку животиња, за развој ратарства, воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства, инвестициона улагања у нову пољопривредну механизацију и опрему, као и за набавку хране за животиње.

Поједине банке, са којима је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде завршило поступак потписивања уговора, већ су почеле са пријемом захтева и исплаћивањем првих кредита пољопривредницима, наводи се у саопштењу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here