Трактори на нашим њивама углавном старији од власника

Пољопривредницима ово представља велики издатак у одржавању и ремонту

Фото: Приватна архива, извор: Дневник

Наши пољопривредници обрађују оранице још увек са старом механизацијом мада је у протеклих неколико година било значајнијих државних подстицаја да се она обнови.


Посебно су трактори у возном парку земљорадника застарели и често старији од власника поседа. Мада је у протеклих пет година захваљјући повољним кредитним линија које су обезбедили Покрајински фонд за развој пољопривреде и Министарство пољопривреде купљено више од 21.000 трактора.

Процењује се да данас у Србији имамо око 500.000 трактора,а у тај број се рачунају и нерегистровани. Сматра се да чак 90 одсто њих прешло две деценије старости, што пољопривредницима представља велики издатак у одржавању, ремонту и чешћим застојима при коришћењу.

Мада имамо земљиште солидног квалитета, овладану добру и савремену технологију и имамо довољно обучених кадрова, што може да буде потенцијал за производњу здравствено безбедне хране за много веће тржиште од нашег.

„Уколико се полази од податка да се у пољопривреди користи укупно око 3,5 милиона хектара,од којих је око 2,9 милиона хектара (84 одсто) у поседу породичних газдинстава, а код правних лица око 540 000 хектара (14 одсто) број од пола милиона трактора указује да је то превише механанизације, али ако се узме у обзир година производње, трактори су лоши и неупотребљиви“, истиче редовни члан Академије инжењерских наука Србије проф. др Ратко Николић.

Обично власници од три трактора у економским двориштима склапају један да би могли да изађу на њиву. То знатно и неповољно утиче на агротехничке операција у оптималним роковима, а тиме и смањење приноса свих биљних култура.

Земљиште је солидног квалитета, овладана је добра и савремена технологија и има довољно обучених кадрова, што је потенцијал за производњу здравствено безбедне хране за преко 50 милиона становника и извоз од преко 10 милијарди евра годишње.

Проф. др Николић истиче да је Србији зато хитно потребна нова механизација, а најбоље решење за то било би отварање фабрике,организовање производња трактора у Србији за сопствене потребе и извоз.

„У фабрици у Србији, требало би да се произведе годишње око 20,000 трактора за домаће тржиште и извоз 10.000. За тај обим производње требало би запослити и 10.000 радника, а у домаћој производњи трактора наша земља би уштедела око 320 милиона евра годишње“, наводи проф. др Николић.

Увоз из 14 земаља

Проф. Николић наглашава да сада у просеку увеземо 5.000 трактора од 38 произвођача из 14 земаља.

„Тај број је недовољан. Потребе су далеко веће, годишње нам треба најмање 20.000 трактора“, рекао је проф. др Ратко Николић.

„Наравно, док се не освоји домаћа производња, део трактора се купује и преко ИПАРД програма. Међутим, треба истаћи да је Србија каснила са увођењем ИПАРД програма чак осам година. Према најновијим подацима он се сад и недовољно користи, свега десет одсто“, додао је проф. др Николић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here