Све мање наде да ће се наћи преживели у Турској и Сирији

Тло још подрхтава

Фото: Pixabay

У разорном земљотресу у Турској и Сирији страдало је више од 45.000 људи. И даље се трага за преживелима, али наде је све мање. На граници Турске и Сирије и у централној Турској – и ноћас потреси.


Европски медитерански сеизмолошки центар регистровао је синоћ још два потреса на подручју Турске у пограничном региону са Сиријом. У близини границе, забележен је потрес јачине 4,2 а затим од 3,7 јединица. За сада нема вести о последицама.

Три особе, укључујући и дете, извучени су јуче живи из рушевиназграде Антакија на југу Турске, 296 сати након разорног земљотреса. Шансе да ће се наћи још живих, све су мање.

Представници агенција Уједињених нација посетили су сиријски град Јандарис да би проценили шта је најнужније. Састали су се преживелима и представницима локалних организација.

Јандарис је један од најтеже погођених градова у деловима севера Сирије који је под контролом побуњеника.

Достављање помоћи онемогућено је 12-годишњим ратом у Сирији. Многи људи на северозападу земље осећају се напуштено јер залихе готово увек иду у друге делове велике зоне катастрофе.

УН су затражиле више од милијарду долара помоћи за турску хуманитарну операцију и најмање 400 милиона долара за Сиријце.

Милиони људи широм Турске и суседне Сирије остали су без својих домова. Много је оних који живе на улицама, испред рушевина зграда у којима су некада живели. У десет региона Турске послато је готово 400.000 шатора, ћебад, храна, тимови за психолошку подршку.

Турска проширила гробља, на фудбалском терен у Пазарчику око 100 рака

У турском граду Пазарчик, фудбалски терен је претворен у гробље за жртве разорног земљотреса од 6. фебруара, пренео је турски ТРТ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here