Воћу и пшеници ништа не фали што зиме нема

Уколико се настави лепо време упркос најављивању захлађења, воће може да почне да пупи, што не би било добро, јер после лепог времена обично долази захлађење, минус и мраз

Foto: pixabay/ mploscar

Високе дневне температуре за сада нису наудиле воћу, посебно кајсијама и бресквама, које су најосетљивије у односу на друго воће. Добро је што се најављују ниже температуре, па се неће покренути животна активност у стаблима и вегетација.


Стручњак за воћарство проф. др Зоран Кесеровић изјавио је за „Дневник” да воће издржава високе температуре усред зиме, али истиче да, уколико метеоролози промаше у временској прогнози па се настави лепо време, воће може да почне да пупи, што не би било добро јер после лепог времена обично долази захлађење, минус и мраз.

Лане смо у ово доба имали сличне температуре, подсећа проф. др Кесеровић.

– После пролећног времена усред зиме, наступило је захлађење, и на кајсијама, бресквама и неким сортама трешања на којима су се почели развијати пупољци су промрзли, што је направило штету у воћњацима јер га је било мање.

Када је реч о пшеници, пољопривредници и стручњаци постављају питање шта могу да донесу температуре изнад десет степени и недостатак падавина.

Стручњак за пшеницу проф. др Мирослав Малешевић наглашава за „Дневник” да је топлије време нарочито добро искористила пшеница касније засејана.

– Поникла је и тренутно се налази у фази укорењивања. Само на ретким парцелама може се уочити жућењ и одумирање најстаријих листова као последица недостатка хранива, вероватно азота.

Малешевић наглашава да топло време погодује развоју појединих патогена, поготово код усева засејаних недовољно заштићеним семеном – недекларисаним.

– Али, уопштено посматрано, за биљни свет било би пожељно да што пре наступи права зима, која би условила зимско мировање – навео је др Малешевић и указао и на недостатак влаге у земљишту. – Није било довољно падавина у децембру и почетком јануара па је тренутно стање влаге у земљи недовљно. Нарочито се то односи на северни део земље, околину Кикинде и Вршца и централне делове, подручја око Крагујевца, Ваљева и Зајечара.

– Ни почетак јануара 2023. године не обећава побољшање услова влажности земљишта, мада се то може променити до краја јануара или током осталих зимских месеци – наглашава наш саговорник и додаје да су зимске резерве влаге неопходне за раст и развој не само стрних жита, већ и за јаре културе и поједине воћне врсте.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here