Увећан број домаћинстава која се баве сеоским туризмом за 40 одсто

Ове године забележено досад највеће интересовање грађана за коришћење ваучера за субвенционисани одмор у Србији

У Србији се током 2022. године повећао број евидентираних газдинстава која се баве сеоским туризмом повећан, за 40 одсто. У систему Е-туриста тренутно је регистровано више од 700 таквих објеката.


„Вероватно још толико њих послује у сивој зони“, изјавио је министар туризма и омладине Хусеин Мемић.

Према његовим речима, један од разлога за појачану пријаву у систем Е-туриста је учешће у систему ваучера, будући да је у сеоским газдинствима прошле године искоришћено више од 10.000 ваучера.

„Имајући у виду експанзију руралног туризма широм Србије, поготово од почетка пандемије, сигурно је најмање још 700 сеоских газдинстава која послују у сивој зони“, додао је Мемић.

Он је подсетио да физичка лица која издају приватни смештај нелегално представљају нелојалну конкуренцију свим угоститељима који послују „по закону“.

Министар је рекао и да је, након успостављања Централног информационог система у области угоститељства и туризма, тзв. Е-туристе, у другој половини 2020. први пут добијена реална слика броја и ноћења гостију и то на свакој дестинацији.

“Међутим, још увек постоји велики број власника приватног смештаја који не плаћају порез и послују на црно, тако да је број смешајних капацитета и гостију на дестинацијама и даље већи него што показује статистика”, казао је он.

Мемић је потврдио да је ове године забележено досад највеће интересовање грађана за коришћење ваучера за субвенционисани одмор у Србији, па је само током првог дана пријаве грађана подељено више од половине ваучера, од понуђених 100.000.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here