Чак 30 градова у Србији има више пензионера него радника

"Држава сада мора да предузме конкретне мере да би се омогућио баланс између економски активног и неактивног становништва", каже демографкиња Гордана Бјелобрк

Фото: БАП ВЕСТИ

У Србији, према последњим подацима Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, живи 1.647.909 пензионера и 2.766.034 радника, а чак 30 градова и општина има више пензионера од радника.


Статистика показује да сада за чек једног пензионера ради 1,68 радника, а оптимални однос требало би да буде један пензионер на четири запослена, пишу Новости. Такав „пензионерски“ просек структуре српских градова прати демографску ситуацију у њима – у већини њих број старих житеља увелико премашује број деце и младих.

У Власотинцу је број грађана млађих од 24 године готово изједначен са бројем мештана старијих од 65 година.

У београдској општини Раковица, која је некада имала највише фабрика и радника, листа пензионера сада је дужа за 4.511 имена од списка радника. У тој општини сада живи 25.527 пензионера и 21.016 радника.

Демографкиња Гордана Бјелобрк то објашњава тиме што је послератна бејби-бум генерација до 2021. године напунила више од 65 година.

„Држава сада мора да предузме конкретне мере да би се омогућио баланс између економски активног и неактивног становништва“, казала је она.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here