Ако банкомат „прогута“ картицу, банка мора да вам је врати у року од два дана

Реаговала Народна банка Србије, због примедби грађана да поступак враћања задржане картице траје веома дуго

557
Фото: Canva

Грађани неће више морати да чекају и по неколико недеља да им банка врати картицу коју им је „прогутао“ банкомат, јер ће финансијске институције морати да их врате у року од највише два радна дана.


На то их обавезује допис који им је упутила Народна банка Србије. Централној банци се, као пише у саопштењу НБС, у претходном периоду обратило више корисника платних картица који су покушали да подигну готовину на банкомату друге банке у земљи и чија је платна картица из неког разлога привремено задржана у банкомату са примедбом да поступак враћања задржане картице траје веома дуго.

Ради веће ефикасности овог процеса, банкама је наложено да по сазнању да је картица задржана у банкомату, најкасније наредног радног дана обавесте банку издаваоца у случају задржавања картице. НБС је банкама упитила допис у којем пише да морају да примене процедуре на тако да после пријаве и захтева корисника за враћање картице која је задржана у банкомату друге банке, а није предмет сумње покушаја злоупотребе, клијенту могу да је сигурно врате у року од најдуже два радна дана, од тренутка пријаве корисника.

Наводи у обраћањима грађана указују на то да банке прихватиоци, које су пружаоци једнократне платне услуге исплате готовог новца на банкоматима, након пријаве и захтева за враћање задржане картице најчешће упућују корисника на банку издаваоца картице. Из тог разлога, цео поступак и враћање корисницима привремено задржане картице траје веома дуго, а у појединим случајевима корисници не могу да преузму картицу и по неколико недеља, иако је разлог задржавања картице најчешће једноставан„, кажу у НБС.

Банке ће сада морати најкасније наредног дана да обавесте банку чији је клијент „заборавио“ картицу и то без обзира да ли је корисник пријавио задржавање картице или то није учинио, како би добила потврду банке издаваоца као неопходан предуслов за враћање картице и да банка издавалац у најкраћем року по пријему тог обавештења, у складу са уговореним начинима комуникације, у електронском облику обавести корисника картице о случају њеног задржавања.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here