Цена шећера на 11-годишњем максимуму, биће још скупљи

Цене прерађене хране већ расту на глобалном нивоу.

Фото: Pixabay

Фјучерси на сирови шећер су последњих дана порасли на око 50 евроценти по килограму и достигли 11-годишњи максимум, а аналитичари предвиђају да ће цена шећера и даље расти у случају лошег времена који утиче на производњу те намирнице.


Растуће цене шећера могу да се пренесу на крајње потрошаче у виду поскупљења њихових омиљених слаткиша, попут сладоледа, кекса, чоколада, бомбона, преноси ЦНБЦ.

Према вишем аналитичару у платформи за анализу података ДНЕXТ Џону Стенсфилду, подразумева се да раст цена шећера утиче на пораст цена кондиторских производа и напитака на бази шећера.

Цене прерађене хране већ расту на глобалном нивоу.

У чоколадици имате млеко, какао прах и остало, а ти трошкови такође расту. Ту су и трошкови енергије и рада, а све поменуто утиче на производњу и раст цена такве врсте робе, додаје Стенсфилд.

Бразил је највећи светски произвођач шећера, али киша у овој земљи за сада успорава априлску жетву шећерне трске.

На другом месту светских произвођача је Индија, у којој такође нема повољних временских услова за добар род шећерне трске.

Почетком априла, удружење Алл Индиа Сугар Траде Ашоциатион је смањило своје процене производње шећера за скоро три одсто за родну годину од октобра 2022. до септембра 2023.

Стручњаци страхују од климатског феномена „Ел Нињо“, који би у другој половини године могао негативно да утиче на род шећерне трске и шећерне репе, пре свега у азијским земљама.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here