„Ко не производи мора издавати фискални рачун и тачка“

Министар финансија Синиша Мали о пијачним продавцима

1032
Фото: БАП ВЕСТИ

„Они који се баве малопродајом морају да издају фискалне рачуне. Тачка“. Овим речима министар финансија Синиша Мали поручио је пијачним продавцима који протестују да ће од 1. маја морати да имају фискалне касе. Само пољопривредници који на пијацама продају своје производе – неће бити обвезници фискализације, рекао је Мали.


„Треба направити разлику – индивидуални пољопривредни произвођачи, који на пијацама продају воће и поврће које сами произведу, нису предмет фискализације. Они по закону не треба да имају фискалну касу. Фискалне касе мораће да имају они продају робу широке потрошње“, појаснио је Синиша Мали за Тањуг.

Министар финансија је навео пример из Панчева од пре, како каже – неколико дана.

„У доместосу који се продавао на пијацама су пре пар дана нашли канцерогене материје. Ако хоћете да продајете неку робу, морате да имате неки ред – улаз, излаз, фискални рачун. Не може оправдање за то што немате фискалну касу да наводите лоше време, сунце, снег… Можемо да радимо на условима за рад, али не можемо да доведемо у питање систем фискализације“, истиче Мали.

Свака таква роба је, додаје – нелојална конкуренција онима који раде по закону, продавницама, самосталним трговинским радњама које се баве робом широке потрошње.

„Апсолутно је немогуће да имате црно тржиште на пар метара уз вас. Да не знате шта и како продајете. Да не знате да ли је производу истекао рок. Хоћемо да уведемо ред. Они који се баве малопродајом морају да издају фискалне рачуне. Тачка“, поручио је Мали.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here