Николић: Рано је очекивати велико снижавање цена

Млечни производи и јаја и даље међу најскупљим

Фото: Getty images

До смањења цена може доћи само уколико произвођачи виде да неки производи не иду на тржишту, сматра главна и одговорна уредница магазина „Бизнис“ и „Економетар“ Радојка Николић.


Николић додаје да је очекивање великог снижавања цена на општем плану инфлације исувише рано.

„Априлско смањење инфлације на 15,1 одсто је минимално у поређењу са мартовском 16,2 и не можемо говорити о неком озбиљнијем смањењу цена, поготово кад погледате структуру где је остао највећи раст цена, где се догађају највећа поскупљења. И даље се догађају у сектору хране јер су млеко, млечни производи, јаја најскупљи, то је све негде близу 40 одсто раст цена у односу на претходни месец“, рекла је она за Танјуг.

Додаје да цене прехрамбених производа највише расту, што највише погађа најсиромашније слојеве становништва, и тешко је очекивати да ће сада одједном доћи до смањења цена.

Николић истиче да је за ову годину пројектована двоцифрена инфлација од 11 одсто, уз очекивање да до краја године инфлација сиђе на осам одсто.

Када је реч о референтној каматној стопи, Николић сматра да се на тренутак застало на тренутној каматној стопи од шест одсто, због затезања кредита што утиче на раст производње, економски развој и потрошњу становништва.

Сматра да ће доћи до повећања референтне каматне стопе, али да не треба то ускоро очекивати јер је и тренутна каматна стопа, на коју ће банке тек формирати своју камату, већ довољно висока.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here