Одакле заправо долази половна роба у Србију

Second hand радње често маме попустима на брендирану одећу која кошта и неколико пута мање него у бутицима

Фото: Canva

Second hand радње срећемо скоро на сваком ћошку и оне често маме попустима на брендирану одећу која кошта и неколико пута мање него у бутицима.


И док неки редовно из тих радњи излазе с пуним кесама, још има оних који су скептични према том тренду, чак гадљиви, јер неће да носе одећу коју „ко зна ко је пре њих носио“.

Second hand по дефиницији значи да је у питању половна одећа, да ју је неко носио пре вас, можда само једном, можда много пута. У међувремену је прошла контролу и чишћење, а свакако не морате да бринете ни о томе да ће претходни власник препознати неки комад на вама, јер из Србије није.

Екипа Новосадске новинарске школе је, наводно, пре пар година успела да нађе једну second hand продавницу у Београду, у којој су могли да продају своју одећу. Напомена је била да роба мора да буде сезонска и веома добро очувана, а цена – 200 динара по килограму одеће, пише Нова.

Ипак, то је изузетак. Без размишљања ће одбити ваш предлог да им повољно продате своју супер очувану пролећну јакну или модерне фармерке које сте скупо платили, али су вам тесне, јер се одећа у овим радњама купује се на велико, у контејнерима.

Како су открили из домаћих second hand продавница, половна одећа код нас стиже углавном из земаља ЕУ. Second hand центар Euroshop, који се бави велепродајом и снабдева више од 100 продавница у Србији, истиче да продаје „брендирану, сортирану половну гардеробу искључиво из Немачке, Холандије и Швајцарске“.

Из Textile House-а за Нову су открили да запослени у сортинг центру годишње сортирају 20.000 тона гардеробе, а имају и разрађен систем како би се испратили трендови.

– Гардероба у Textile House објектима у Србији допрема се из нашег сортинг центра у Словачкој који је један од пет најмодернијих у Европи. У наш центар допрема се гардероба из целе Европе, а како бисмо обезбедили најбољу сезонску понуду, за сезону јесен-зима највећи део гардеробе допрема се из скандинавских земаља, док за сезону пролеће-лето гардероба стиже из јужне Европе, у највећој мери из Италије – објаснили су.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here