Станови у Грчкој јефтинији од оних у Новом Саду и Београду

Добро проверити порезе

Фото: Pixabay

Држављани Србије у последње време одлучују се за куповину некретнина у иностранству, а познаваоци прилика кажу да су цене станова и апартмана на одређеним локацијама у Грчкој, Турској и Албанији повољније од оних у Новом Саду и Београду, али такође апелују на опрез приликом трговине ван граница државе.


Понуде ових врста некретнина су шаренолике и доступне на разним сајтовима где како наше истраживање показује у већини случајева тргују људи који говоре један од језика држава бивше Југославије. Реч је о агентима који послују у: Грчкој, Турској и Албанији.

У агенцијама за продају некретнина у Новом Саду није било агената са којима можете обавити овакву врсту транскације. Незванично су за „Дневник“ рекли да им је познато да Новосађани купују неркетнине на локацијама у поменутим државама које су близу мора, али да су то појединачни случајеви. Такође нам је речено да су им се они који су куповали некретнине у иностраним државама пожалили на високе порезе. Било је великих проблема за оне који су куповали апартмане непосредно пре ковида. Туристичке сезоне није било, па су били у великим финансијским губицима.


Добро проверити порезе

Власништво над некретнином у страној земљи могуће је на основу билатералних споразума које је Србија потписала са готово 70 држава.

Ипак, савет аганета за продају некретнина и правника је да сви који одлуче да уложе новац у иностране некретнине имају на уму да су порези другачији од ових у Србији, да зависе од тога где се налази некретнина, на ком је спрату. Поред тога, уколико власник некретнине не живи у иностранству, плаћа 100 одсто пореза, док тамо где боравите плаћате 50 одсто, а постоји разлика и у плаћању струје и осталих трошкова.


– Продали смо земљу у Срему и размишљали где да уложимо новац. Одлазимо у Грчку годинама уназад и размишљали смо да уложимо у некретнину како бисмо зарадили додатни новац током пензионерских дана. Међутим, потребно је одржавати некретнину и плаћати порезе који су нам били високи. Односно, рачуница нам је показала да не можемо зарадити, већ је, између осталог, потребно константно улагање и боравак тамо или да платимо службу која би се бавила одржавањем хигијене у апартману – казала нам је Рада П.

Када је реч о понуди некрентина у Грчкој, стан у Атини од 48 квадрата кошта 70.000, док је онај од 55 квадрата 100.000 евра. Понуђени су и већи станови од близу 100 квадрата по цени од 120.000 евра. Пословни простори у зависности од величине коштају од 70.000 до неколико милиона евра. Понуда станова на Кипру такође се креће од 70.000 до неколико милиона евра, а све у зависности од локације, опремљености и тако даље. Турска нуди пословни простор у Истанбулу од 50 квадрата за 68.500 евра, стан од 144 квадрата за 190.000, а од 55 квадрата за 56.000 евра. Апартман у Анталији од 46 квадрата кошта 99.000, а други од 100 квдрата 179.000 евра. Албанија нуди гарсоњере на обали мора по цени од 35.000 евра, двособни станови се могу наћи до 50.000 евра, као и дуплекси.

Подсећамо, у Новом Саду је метар квадратни прелазио 3.000 евра, док је просек око 2.200 евра за новије станове. Тако стан у ужем центру града од око 60 квадрата кошта више од 120.000 евра.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here