У Србији потврђена нова врста птице

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) открило је нову врсту птица на територији Србије

Фото: Getty images

Да нам у госте зими долази велики морски гњурац нагађало се од 1939, а сада су стигли и докази. Велики морски гњурац дугачак је до 88 центиметара, а распон крила му досеже до 148 центиметара.


Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) открило је, током редовних теренских активности, нову врсту птица на територији Србије – великог морског гњурца.

– У близини Сокобање, на језеру Бован, орнитолози Слободан Марковић и Данило Пенић посматрали су две врсте птица из фамилије морских гњураца, које су као зимски гости у Србији бележени и претходних година: риђогрли морски гњурац и врноглави морски гњурац. А онда су видели и трећег представника ове фамилије, поменутог великог морског гњурца – саопштили су из ДЗППС-а.

Данило Пенић објашњава да им у почетку временски услови и удаљеност од обале нису омогућавали да са лакоћом потврде да се ради о поменутој птици, све док им се велики морски гњурац није приближио.

У књизи „Птице Србије – критички списак врста” истиче се да је ова птица наводно бележена на неколико места од 1939. године, али како њено посматрање није никада и потврђено, подаци нису сматрани веродостојним. Све се променило 26. децембра када су начињене прве и за сада једине фотографије ове врсте у нашој земљи. Иначе, велики морски гњурац дугачак је до 88 центиметара, а распон крила му досеже до 148 центиметара. У Европи се гнезди на крајњем северу уз велика језера и у тундри, док током зиме борави на обалама мора и великих језера западне и северне Европе. Ова птица у потпуности се прилагодила животу у води: храни се рибом коју вешто лови ронећи и више десетина метара у дубину, а ноге, које су смештене иза половине тела савршена су весла у води. На копну се креће тромо, у жаболиким скоковима.

– Друштво за заштиту и проучавање птице Србије сваке године спроводи међународни Зимски попис птица водених станишта. У оквиру овог пописа током јануара обилазимо готово сваку водену површину у Србији, међутим орнитолошка радозналост не да мира, па када год се укаже прилика, током зиме, пробамо да на већим воденим површинама пронађемо неку ретку птицу селицу. Овог пута смо имали много среће и добили смо прави новогодишњи поклон – закључује Слободан Марковић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here