Увођење увозних такси на сир слабо помаже домаћим млекарима

Диже цене у продавницама

80
Фото: Pixabay

Приликом увоза седам врста сира и млека од понедељка се плаћају увозне таксе.


Влада Србије је одлуку о увођењу прелевмана од 15 динара по литри млека и 30 динара по килограму сира донела у петак, а на снагу је ступила већ од понедељка, 20. фебруара. Увозници ће тако плаћати по 30 динара за седам врста сирева – ементалер, чедар, едамер, тилсит, качкаваљ, масдам и гауда.

Како је министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић објавила и на свом Инстаграм профилу, овом одлуком циљ је да се стабилизује стање и заустави пад цена откупног млека на тржишту и на тај начин заштити српски произвођач.

Они, с друге стране, ово виде као један, али не довољан корак у том правцу.

Да једна мера за опоравак произвођача није довољна сматра и професорка Пољопривредног факултета Наталија Богданов.

„Једна мера није довољна, поготово не само за млеко, јер су трошкови хране превисоки“, истиче Богданов за Данас.

Председник Покрета за заштиту потрошача Србије Петар Богосављевић верује да ће се сасвим сигурно трошкови у овом случају пренети на потрошаче.

„То је веома лоше и сигурно није у функцији отклањања узрока који су довели до несташице млека и других производа из сточарства“, каже Богосављевић.

Држава, како каже, излази са решењима која су најлакша за доносице одлука, али која иду на штету потрошача.

„Биће увећане малопродајне цене, а то ће искористити и сви они други који додатно оптерећују порезом на додату вредност. Ако се плаћа такса за увоз од 30 динара, то ће када се обрачуна потрошача да кошта 45, 46 динара“, истиче саговорник листа Данас.

На питање да ли би прелевмани евентуално могли довести до смањења увоза или маржи и можда окретања домаћим произвођачима, Богосављевић каже да је проблем у томе што ми немамо довољно производње.

„Да имамо довољно домаће производње, друга ситуација би била. Овако смо принуђени да увозимо ове производе од млека и меса, и проблем је што имамо деформисан систем односа у формирању цена. Интерес државе, трговаца и произвођача јесте да се повећавају цене и то је политика и ове и претходних влада“, напомиње он.

Богосављевић подсећа да имамо опадајућу репродукцију у сточарству, а да су повећани профити и добити и трговаца и произвођача и самим тим и државе.

„Порез на додату вредност по овом основу биће повећан сразмерно учешћу пореза на додату вредност ових производа, а то није занемарујуће“, истиче Богосављевић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here