Стручњаци открили који је најздравији сир, али и који треба да избегавате

Фото: Pixabay

Сир је врло популарна намирница широм света, но питање је колико је здраво конзумирати га.


Предности сира
Сир је богат протеинима, калцијумом, витаминима и есенцијалним аминокиселинама, али је и калоричан па може да буде богат мастима и натријумом.

“Ако уживате у сиру и волите га, може бити добар извор протеина и калцијума. Само треба да пазите да га претерано не конзумирате јер се калорије брзо могу нагомилати”, каже нутриционисткиња Лоурдес Castro Mortillaro за CNN.

Протеин у сиру је добра алтернатива протеинима из меса јер је још увек животињског порекла и садржи све есенцијалне аминокиселине које је телу потребно, а не може их синтетисати само, према Castro Mortillaro .

Међутим, као и у свему везаном за исхрану, укупна равнотежа хране коју једете свакодневно требало би да одреди колико сира конзумирате, објаснила је Цастро Мортилларо.

Који сир је најздравији

Који сир је најздравији? Одговор зависи од вашег тела и његових потреба, али ево неколико савета стручњака.

1. Рикота
И Castro Mortillaro  и нутриционистица Емилy Марторано сматрају да је рикота најздравији сир.

Име сира значи “кувана поново”, а Castro Mortillaro објашњава да се аутентична рикота производи третирањем сурутке која остане након што се млеко (попут овчјег млека) згруша како би се произвео сир.

Рикота има високу концентрацију сурутке протеина, који се лако апсорбује у телу.

“Сируткасти протеин је један од најапсорптивнији облика протеина и садржи широк распон аминокиселина”, каже Марторано. “Стога је ово најбоља опција за оне који желе да граде мишиће, снагу, али истовремено да губе масноћу и килограме”, додала је.

2. Тврди сир
Цастро Мортилларо верује да су тврди сиреви попут пармезана, пекорина или гауде такође међу најздравијим опцијама, кад се умерено конзумирају.

Због мање воде и веће концентрације, “тврди сиреви биће богатији калцијумом и вероватно ћете бити сити с мањом количином, па вероватно нећете претерати”, каже она.

Међутим, будући да су концентрисани, тврди сиреви такође могу да имају више натријума од мекших сирева. Ако сте склони високом крвном притиску или треба да контролишете унос натријума, вероватно би било боље да бирате мекши сир, каже Цастро Мортилларо.

Савет: Избегавајте прерађене сиреве
Ако је могуће, избегавајте високо прерађене сиреве попут оних у конзерви, појединачно замотаних кришки.

“Сир у туби, амерички сир, чак и кремасти сир, пружају минималне количине протеина уз много већи удео масти и натријума”, каже Марторано.

Неки прерађени сиреви чак нису технички класификовани као “сир” према америчкој Управи за храну и лекове, већ као “прерађени производи од сира” зависно од садржаја стварног сира и других састојака.

“Увек је боље свеже”, према Марторано.

Кад је реч о сиру, умереност је кључна. Боље је да га користите као додатак јелима, него да вам он буде самостални оброк.

“Уместо да сир користите као главни извор храњивих материја, он је заправо прилог”, рекла је Марторано за CNN. “Ако сир комбинујете с нечим другим – поврћем, целовитим зрнима – то ће га учинити задовољавајућим, пуним оброком”, објаснила је.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here