Зашто су полупразни рафови са млеком у продавницама?

У око 10.000 газдинстава је производња млека угашена

2099

Секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије Ненад Будимовић изјавио је за РТС да још нема несташица млека „у правом смислу те речи“, већ да се ради о смањеној производњи и повећаној тражњи за пастеризованим и УХТ (дуготрајним) млеком пише 021.rs.


Као разлоге за мање млека на рафовима продавница набројао је „смањење производње због ниже продуктивности млечних крава, због деценијског лошег односа према млечном говедарству, али и лошег квалитета сточне хране због сушне године“.
На питање да ли ћемо увозити млеко одговорио је констатацијом да се и сада доста увози доста млека и млечних производа и навео податак да је за седам месеци ове године увезено млека и млечних производа за 104 милиона евра, што је готово дупло више него у истом периоду прошле године.

Млека ће вероватно бити у довољним количинама, али је ова ситуација ‘знак узвика’ за врло деликатно стање у млечном говедарству Србије. Мислим да је крајњи тренутак да се сви договоримо како да помогнемо фармерима“, оценио је Будимовић и упозорио да производња млека не може лако да се повећа.

Скренуо је пажњу и на податак да је за десет година број млечних крава у Србији смањен за 55.000 према званичним подацима, али да процене говоре да би тај број могао да буде и већи.

У око 10.000 газдинстава је производња млека угашена.

„То је око 255 милиона литара млека мање на годишњем нивоу и та тенденција ће се можда наставити, а даљи пад у производњи може се зауставити само ‘системски'“, рекао је Будимовић.

Произвођачи су упозоравали да од септембра треба очекивати несташицу овог прехрамбеног производа.

Власник фарме крава у селу Скореновац у општини Ковин Дејан Трајковић рекао је пре десетак дана да су резервоари млекара празни и да ће се несташица млека осећати већ од септембра.

„Млека нема јер су мање фарме погашене, а остале су само оне средње и велике које не могу лако да се затворе због огромних средстава која су уложена у опрему“, рекао је Трајковић.

Додао је да проблем са ниском откупном ценом млека траје већ две-три године и да и сам размишља да после 20 година стави катанац на фарму од 340 грла, од чега је 180 крава за мужу.

„За несташицу млека ће бити крива држава и највећа млекара ‘Имлек’ која је покуповала десетак највећих млекара у Србији и понашала се како је хтела, није повећавала цену млека, већ га је и увозила, а сада нема одакле, па ‘јури’ за млеком, повећавајући цену за динар-два јер јој се откуп више него преполовио“, рекао је Трајковић.

Foto: profimedia

ПКС: Трговине континуирано раде на стабилном снабдевању

Упркос изазовима са којима се суочава ланац снабдевања глобално и локално, заједно са добављачима, трговци свакодневно допуњују асортимане продавница, саопштила је Групација трговаца прехрамбеним производима ПКС.

„Тражња за основним животним намирница које су под Уредбом Владе Србије у протекла три месеца већа је од 20 процената у односу на исти период прошле године“, наводи се у саопштењу.

Навели су и да је „српско тржиште било једно од ретких у Европи које је, у највећем јеку пандемије ковида функционисало без поремећаја, управо захваљујући ажурности трговаца на мало“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here