Два месеца блокаде српске робе на КиМ; Станић: Штета 50 милиона евра, трпе обе стране

Приштина је 14. јуна забранила улазак камиона са српским регистарским ознакама

Фото: РТВ

Бојан Станић из Сектора за стратешке анализе Привредне коморе Србије изјавио је за РТС да се штета због блокаде увоза робе из централне Србије на КиМ увећава, наводећи да је сада скоро 50 милиона евра. Економија је рационала ствар, а одлука Приштине је економски нереална и чини штету крајњим потрошачима на КиМ, истиче Станић.


И поред позива Европске уније, Сједињених Америчких Држава, привредних удружења и алармантних података о штети, роба пореклом из централне Србије већ два месеца не може преко административних прелаза на Косово и Метохију.

Приштина је 14. јуна забранила улазак камиона са српским регистарским ознакама из, како је образложено, безбедносних разлога. Био је то одговор на хапшење тројице косовских полицајаца, који су у међувремену пуштени да се бране са слободе.

Штета скоро 50 милиона евра

Дозвољен је, затим, улазак камиона са српским таблицама, али не и проток робе. Ових дана отишло се и корак даље, па је Приштина поништила сертификат о регистрацији 15 привредних друшава, укључујући и МТС, да тамо више не могу да послују.

Бојан Станић из Сектора за стратешке анализе Привредне коморе Србије, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао је да привреда трпи штету, те да је процена, када је реч о нереализованим пошиљкама из централне Србије на КиМ, близу 50 милиона евра.

До 8. јула, подсећа, било је забрањено све да се увози из централне Србије, па је дозвољен улазак сировина, полупроизвода, машина и опреме, осим финалних производа за крајње потрошаче у малопродаји.

„Чињеница је да се штета увеличава, али са мањим интензитетом него до 8. јула. Трпи и територија КиМ, посебно јер је слабије развијена привреда“, објашњава Станић.

Штета по потрошаче на КиМ

Према његовим речима, економија је рационала ствар, а одлука Приштине је економски нереална и чини штету крајњим потрошачима на КиМ.

Станић каже и да Приштина српску робу мења са другом из региона – из Бугарске, Северне Македоније или Албаније, која је ипак скупља.

Наводи да је српска роба на КиМ прошле године била заступљена у вредности од 520 милиона евра, док је Приштина допремила робу од око 50 милиона евра.

Забрана штетнија јер се не зна колико ће трајати

„Имамо искуство од ранијих година, када се размена потпуно опоравила. Међутим, тамо су постојали и бојкоти робе, уз неформалне кампање. То није имало негативне штете по нас“, наводи Станић.

Станић додаје да је реч о политичкој одлуци, али да очекује због притисака ЕУ, да ће доћи до прекида забране српске робе на КиМ.

„Ако би се криза завршила сутра, била би мања штета у односу на претходну блокаду. Она је, међутим штетнија, јер не знамо колико ће трајати“, закључује Бојан Станић из Сектора за стратешке анализе Привредне коморе Србије.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here