Марек из Бачког Петровца (12) посветио живот помагању болесној деци

Дечак је задобио повреде главе и расекао прст, а док је био у болници, бринуо се за другу децу.

Дечак Марек Поњичан (12) познат је у свом комшилуку у Бачком Петровцу као дете огромног срца. Сваке године на Божић прави изненађење за сву болесну децу, јер је са само 7 година изгубио рођену сестру.


Мали Марек Поњичан (12) из Бачког Петровца пример је свима да су деца украс света. Овај дечак понос је како своје мајке, тако и целог комшилука, јер већ годинама уназад на свој имендан, али и Божић одлучује да усрећи друге малишане.

Ове године, Марек је пожелео да уместо торте уплати новац корисницима фондације Буди хуман, а једина жеља била му је да сваком болесном детету стигне барем једна порука.

Огромна емпатија и жеља да помогне другима код Марека јавила се врло рано, а и сам дечак сусрео се са великим губитком са само 7 година, када му је преминула сестра.


Ипак, малишан је пре неколико дана доживео саобраћајну незгоду када га је ударио аутомобил, а чак и у том тренутку мислио је само на друге.

Како је објаснила његова мајка Милота за Telegraf, дечак је задобио повреде главе и расекао прст, те мора да иде на превијање. Срећом, повреде нису огромне. Иако је Мареку у том тренутку било тешко, када је стигао у болницу, није могао а да не примети колико деце се ту налази, а код њега је одмах прорадила емпатија.

– Док смо били у болници рекао ми је „Мама види колко деце има овде. Хоћемо и ове године успети да их обрадујемо пакетићима?“ Рекла сам му да се надам да хоћемо и да ћу се потрудити да успемо – прича нам поносна мајка.

Она апелује на све који су у могућности да пошаљу Мареку донације како бни и ове године успео да обрадује онима којима је то најпотребније, а сви заинтересовани могу им се јавити на број 0600780417.

Подсетимо, Марек је придобио симпатије свих мештана Бачког Петровца, али и шире, када се за свој имендан одрекао торте како би новац уплатио корисницима фондације Буди хуман.

– Он је једно врло скромно дете. Прошле године за имендан смо му објашњавали да некада није било Фејсбука, тада је рекао да би волео да добије честитке и писма. Ја сам се онда ангажовала и писала по Фјесбуку да ли би неко био љубазан да му пошаље писмо, он се више радовао томе него поклону – испричала је Милота.

И за овогодишњи имендан дечак је имао специјалну жељу, али и један услов.

– Сада ми је рекао да би било боље да новац од торте иде неком за лечење, а ако му направим торту пожелеће да сва деца оздраве. То ми је било предивно, одмах сам поделила са члановима Фејсбука, па ако неко жели да му испуни жељу, да се пусти барем једна порука – објашњава Марекова мајка.

Засад мали Марек нема идеју шта би био кад порасте осим хуманитарац. Мајци стално спомиње да је једино што жели да помаже другима и прави колаче. Из жеље да пружи бољу будућност другој деци развио је и кулинарске способности, па са само 12 година спрема преукусне колаче од којих застаје дах.

– И ове године и прошле смо продавали колаче које он сам пече, ја му само помажем да извади из рерне. Прошле године у року од два сата смо продали све и скупио је преко 50.000 динара – потврђује мајка.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here