Vaspitavajući decu menjamo svet

Branislava Zubac iz Gajdobre priča o svojoj profesiji vaspitačice.

1361

Ja sam Branislava Zubac, iz Gajdobre, diplomirani vaspitač. Odrasla sam u selu u kome i sada živim, uz majku, oca, mlađeg brata i baku.


Sa malim, ali odabranim društvom sam provela i detinjstvo i devojačke dane. Okupljali bi se i igrali po ulici do mraka, uživali smo u izmišljanju igara. Šetali bi, izlazili, delili svoje male tajne.

Osnovnu školu završila sam ovde u Gajdobri. Kada je trebalo da se opredelim za dalje školovanje, znala sam: vaspitačica i ništa drugo. Vaspitačica iz našeg mesta me je posavetovala da upišem prvo gimnaziju pa onda Pedagoški fakultet, da je tako najlakše i najbolje proširiti znanje za ovu profesiju. Tako je i bilo.

Opšti smer u gimnaziji sam završila u Bačkoj Palanci, a zatim sam otišla u Sombor na studije Pedagoškog fakulteta gde sam diplomirala kao predškolski vaspitač. Moja vaspitačica Lenka me praktično opredelila za buduću profesiju. Bila je toliko divan vaspitač, da je svojim radom, predanošću deci i ljubavlju, ulila u mene tu želju da i ja postanem kao ona jednoga dana. Što sam i uspela i zbog toga sam joj zahvalna.

Prednost ove profesije je to što ste uvek u kontaktu sa najiskrenijim i najdivnijim bićima na planeti, a to su deca. A mane su što ima jako malo posla i vrtića uopšteno. Radila sam i u državnoj predškolskoj ustanovi i vrtiću, kao i u privatnom vrtiću. U državnom su to bile razne zamene glavnih vaspitača na odsustvu.

Moje iskustvo je pozitivno, stekla sam mnogo znanja, uživala sam u radu sa decom, kao i oni sa mnom. Upoznala sam dosta ljudi i kolega. Trudila sam se da decu učim onim najosnovnijim i najbitnijim stvarima u životu, kao što su ljubav, kultura, iskrenost. A oni su mene učili istom. Koliko sam ja pružala njima oni su meni duplo više vratili. Mnogo puta nisam imala odgovore na njihova pitanja, dok su oni na moja uvek odgovarali i samim tim mi pokazivali koliko toga deca mogu da nas nauče.

Moja poruka čitaocima je da razumeju svoju,a i tuđu decu, jer oni tek treba da prođu kroz sve ono što ste vi već prošli. Priuštite im mnogo igre. Slušajte ih, grlite, volite, jer vaspitavajući decu menjamo svet.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here