Грујичић: Заказивање магнетне убудуће могуће на самом прегледу

"Ми у министарству ћемо знати колико прегледа је урађено на свакој магнетној резонанци"

Фото: Wikipedia

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је данас да ће захваљујући новој платформи за јединствену листу заказивања за магнетну резонанцу лекар специјалиста моћи да је закаже на самом прегледу, без обзира да ли она предвиђа снимак главе или кичме, дела кичме, трбуха, карлице, неког зглоба и слично.


„Када специјалиста заврши писање извештаја треба да кликне на иконицу „закажи магнет“. Након тога треба да кликне на преглед који је потребно урадити. Потом је потребно да кликне за колико времена је потребно урадити преглед. Да ли за месец дана, да ли за недељу дана, да ли за три месеца, да ли за шест месеци. Рачунам на поштење мојих колега специјалиста“, рекла је Грујичић за тв Прва.

Она је истакла да ће се ту разликовати они који морају хитно и по први пут да направе магнетни снимак, као и они који због неке болести морају редовно да се прате, на три, шест месеци, годину дана, три, пет година и слично.

„За почетак ће постојати кол центар, односно група медицинских сестара и техничара који се врло добро разумеју у дијагнозе, пошто ће дијагноза специјалистичког прегледа практично аутоматски улазити у упут за магнетну резонанцу. Видеће се колико је шта хитно, јер се они најхитнији случајеви примају у болницу и они наравно неће чекати“, рекла је Грујичић.

Након тога, обаснила је, ти пацијенти ће бити распоређени тако да ће пацијент да се прегледа у здравственом центру у коме има слободних термина.

Како је рекла, како се буде монтирао који магнет, а треба да их стигне 22, они ће се полако уклапати у систем.

„Ми у министарству ћемо знати колико прегледа је урађено на свакој магнетној резонанци“, истакла је Грујичић.

Приоритет министарства је промена Закона о здравственој заштити

Министарка здравља Даница Грујичић поручила је данас да је приоритет министарства у наредном периоду промена Закона о здравственој заштити.

„У овој години смо увели Закон о здравственој документацији који је револуционаран и предвиђа да сви подаци везани за здравство припадају држави, односно Министарству здравља. Подаци ће бити похрањени у Дата центру у Крагујевцу, и видећемо где ће се још похрањивати. Подаци се морају сливати на једно место, тј. у министарство које одређује политику“, рекла је Грујичић на ТВ Прва.

Како је објаснила, од наредне године ће држава и министарство по први пут имати комплетан пресек кадрова, опреме и увид у инфраструктуру, односно шта је потребно градити, а шта рушити.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here