Грујичић: Потребна је реформа основне здравствене заштите

Здравство - брига за човека или профит?

Фото: Wikipedia

У Србији поново треба да се уведу породични лекари у сваки кварт да би се болест открила на време и како бисмо ефикасно лечили људе, поручила је нова министарка здравља Даница Грујичић.


Према њеним речима, потребна је реформа основне здравствене заштите, преноси портал К1.

„То не може да се уради брзо да би било ефикасно. Али, не смемо губити време када нам пацијент дође, а много ће нам значити ако унапред знамо породичну анамнезу. Рецимо, ако знамо да је бака боловала од неке болести биће нам лакше унуцима да одредимо дијагнозу. Моја замисао је да имамо четири доктора у сваком кварту“, рекла је она на Самиту Отворени свет.

Додала је и да су лекари опште праксе веома важни, али да су недовољно искоришћени.

„Они први треба да препознају болест и упуте пацијента. У једном тренутку смо имали шест пута више специјалиста него лекара опште праксе. Апелујем на студенте да не беже од опште медицине, јер је то стуб здравства“, рекла је Грујичић, преноси портал К1.

Како каже, она није популарна међу појединим колегама јер се залаже да ко ради у државној служби не треба да ради у приватним ординацијама и обрнуто.

„Мислим да је извор корупције што је дозвољено да лекар ради и у приватној и у државној служби. Такође, сматрам да је дигитализација здравства коју је предложила премијерка сјајна ствар. Тако ћу, рецимо, ја као министарка на једно дугме моћи да видим колико је неки доктор одрадио прегледа тај дан, колико операција, а колико је филозофирао“, рекла је министарка.

Нови Институт до пензије

Додала је да се нада ће нови Институт за онкологију и радиологију Србије бити готов док не одем у пензију, за две године. Како каже, многи ће рећи да такав институт не може да се изгради у тако кратком периоду.

„Ми немамо времена. Губимо људе у међувремену. У Србији се сваке године са малигним болестима бори више од 2.000 пацијента и морамо им олакшати лечење“, истакла је Грујичић.

Здравство – брига за човека или профит

Тема панела на којем је говорила министарка била је „Здравство – брига за човека или профит“, а како је истакла, ситуација се доста променила.

„Током двехиљадитих година важило је да ко има пара да се лечи – лечиће се. Ситуација се од тада пуно променила“, истакла је Грујичић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here