Препоруке становништву за поступање по врућинама

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут"

Фото: Canva

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, изнео је на свом сајту препоруке везане за ове екстремне врућине.


Трудите се да вам животни простор увек буде расхлађен, ово је нарочито важно за децу узраста до 2 године, особе старије од 60 година, као и за хроничне болеснике. Смањите топлотно оптерећење у свом стану. Искључите вештачко осветљење и све електричне уређаје који вам нису неопходни.

Окачите влажне чаршаве на отворене прозоре како бисте расхладили ваздух у соби, уколико немате клима уређај.

Избегавајте боравак напољу у току најтоплијег дела дана (од 10:00 до 17:00 часова). Избегавајте да изводите бебе и децу напоље за време топлотног таласа. Ако их изводите, чините то само у раним јутарњим или вечерњим сатима. Исто време важи И за старије особе посебно срчане болеснике и дијабетичаре.

Колико можете, избегавајте напорне физичке активности. Ако морате да их обављате, чините то у току најхладнијег дела дана, што је обично између 4:00 и 7:00 часова ујутру.

Не остављајте децу, као ни животиње, у паркираним возилима. У току вожње по високим температурама, и дужим релацијама, потребно је да се праве паузе на свака 2 сата по 15 минута.

Туширајте се више пута дневно млаком водом. Можете да примењујете и хладне облоге, пешкире, сунђере, купке за стопала, итд. Носите лагану, комотну одећу од природних материјала, светлих боја. Ако излазите напоље, носите шешир или капу са широким ободом и наочаре за сунце. Користите памучну постељину.

Редовно уносите течност, пре свега воду. Искључите алкохол и смањите унос кафе и газираних безалкохолних пића. Узимајте мање, а чешће оброке. Избегавајте храну са високим садржајем протеина.

Редовно проверавајте како су вам чланови породице, пријатељи и суседи, који живе сами. Лекове држите на температури испод 25 степени Целзијуса или у фрижидеру. Затражите медицински савет ако патите од неког хроничног обољења или истовремено узимате више различитих лекова.

Потражите помоћ ако осећате вртоглавицу, слабост, узнемиреност, интензивну жеђ или имате главобољу; што је пре могуће пређите у охлађен простор и измерите телесну температуру.

Ако вам се јаве болни грчеви у мишићима склоните се у хлад или уђите у расхлађени простор. Почните постепено да уносите течност, најбоље воду. Ако топлотни грчеви потрају дуже од једног сата треба да потражите лекарску помоћ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here