Шта се дешава са Домом здравља и какве нас промене очекују?

Истраживали смо.

У претходном периоду, наши читаоци су нам се са забринутошћу обратили са питањем шта се дешава са бачкопаланачким Домом здравља „Др Младен Стојановић“ у Бачкој Паланци због гласина „да је ова институција у блокади“.


На чега утиче блокада рачуна Дома здравља?

Како сазнајемо, Дом здравља ради неометано и не постоје промене у функционисању ове установе и пружању услуга здравствене неге и заштите пацијената. Истина је да је тренутно један од рачуна у блокади, и то рачун свопствених средстава, због правоснажних пресуда по основу тужби 320 запослених због накнаде путних трошкова у периоду од 2016. до 2019. године (Такозвани „Ципелићи“).

Блокада рачуна сопствених средстава ове институције не утиче на плате запослених, на плаћање добављача, набавке и број запослених радника зато што Покрајински фонд РФЗО финансира ове трошкове преко наменског рачуна. Ова информација говори да блокада једног од рачуна Дома здравља не доноси никакве негативне промене због којих грађани треба да буду забринути у смислу пружања услуге, неге и лечења.

Које промене нас очекују у Државној апотеци?

Сви лекови који се продају на рецепт у Државној апотеци ће и даље моћи да се подигну као и до сада. Међутим, Државна апотека која ради у оквиру Дома здравља ће од 1. новембра смањити асортиман комерцијалних производа чија се куповина финасирала из свопствених средстава. То значи да ће се и даље продавати сви лекови који се подижу на рецепт чију набавку обавља Покрајински фонд РФЗО, али ће бити мањи обим понуде осталих фармацеутских производа који нису кључни и обавезни за лечење.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here