Туберкулоза јесте болест прошлости, али и девети узрок смртности у свету

Светски дан борбе против туберкулозе - 24. март

Фото: РТС

Сваке године, 24. марта, обележава се Светски дан борбе против туберкулозе како би се подигла свест јавности о разорним здравственим, друштвеним и економским последицама туберкулозе и појачали напори за окончање глобалне епидемије ове болести.


Овај датум означава дан када је 1882. године др Роберт Кох објавио откриће бактерије која изазива туберкулозу, што је отворило пут ка дијагностиковању и лечењу ове болести.

Туберкулоза је заразна болест коју изазива бактерија туберкулозе. Инфекција се преноси ваздухом, изузетно ретко на други начин. Најважнији извор преношења инфекције су болесници са плућном туберкулозом.

Туберкулоза се може појавити у било ком делу тела, али најчешће се јавља у плућима. Најчешћи симптоми плућне туберкулозе су кашаљ, некада са појавом крви у испљувку, повишена температура, ноћно знојење, губитак апетита, мршављење и општи осећај слабости.

Србија се, као и сваке године, 24. марта придружује светској кампањи обележавања Светског дана борбе против туберкулозе под слоганом „Да! Ми можемо победити ТБЦ”.

У 2022. години су у Србији регистроване 102 оболеле особе, а сви случајеви оболевања су пријављени као појединачни без утврђене епидемиолошке повезаности. Према подацима епидемиолошке службе Дома здравља “Др Младен Стојановић” у прошлој години су регистрована 2 оболела пацијента од туберкулозе на подручју бачкопаланачке општине, годину дана раније 3 оболела пацијента а од почетка ове године нема оболелих од овог обољења. Пре 20 година било је и 40 оболелих годишње.

Према подацима Светске здравствене организације, ова заразна болест девети је узрок смрти на планети, иако се већ дуго чине напори да се искорени.

Активно, али исто тако и пасивно пушење као и живот у условима повећаног аерозагађења сматра се повећаним ризиком за обољевање од различитих болести респираторног тракта, хроничне опструктвине болести плућа, карцинома плућа, па и туберкулозе. Зато се препоручује када, год је то могуће, боравак у природи уз бављење спортом или физичким радом.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here