Страни језици и каријера – где да искористите знање страног језика у послу

Како знање страног језика помаже да доносите боље пословне одлуке?

Фото: Canva

Пословни свет се стално развија и мења. Ако желите да идете у корак са највећим професионалцима из бранше, веома је важно да радите на побољшању својих вештина. Учење и познавање страног језика један је од оних корака који помажу да се издвојите у односу на друге.


Страни језици играју кључну улогу у пословној комуникацији, поготово када радите у међународној компанији. За превођење су потребни вештина и знање па је тако константно усавршавање кључно за напредовање у каријери. Премда је било који страни језик применљив у пословању, нема сумње да енглески доминира. Према томе, ако с лакоћом можете да преведете текст са српског на енглески и обрнуто, ово може бити једна од оних предности која вас истиче у фирми. Знање страног језика наравно није довољно, потребно је да знате када и где можете да користите ове вештине и тако побољшате свој положај и убрзате професионални и лични развој. Прочитајте.

Знање страног језика у пословној администрацији

Када радите у иностраној фирми, знање страног језика је неопходно да бисте се снашли у пословној администрацији. Ово се пре свега односи на комуникацију унутар фирме, између запослених и послодаваца, али и екстерно – када је потребно да као представник компаније комуницирате са клијентима, купцима и потенцијалним пословним сарадницима.

Примера ради, ако радите за немачку фирму, знање овог језика може бити корисно – лакше ћете се споразумети са послодавцем него да комуницирате на енглеском. Уједно показујете спремност да градите јаче односе и сарадњу и помажете да се имиџ корпорације одржи на високом нивоу.

У екстерној пословној комуникацији страни језик се такође користи и као средство маркетинга и остваривања продаје.

Страни језик и правне и административне улоге

Глобалне компаније као што су међународне адвокатске фирме или светске инвестиционе банке захтевају познавање страних језика јер послују на различитим континентима. Добро разумевање страног језика је додатна предност ако желите да напредујете у овим областима.

Ако сте део фирме која послује са међународним клијентима и/или публиком, такође морате активно радити на усавршавању енглеског, односно оног језика који компанија захтева. Полиглоте су нарочито тражене у великим предузећима. Посебно се цене стручњаци који говоре више страних језика и способни су да комуницирају и ефикасно воде пословне преговоре са међународним клијентима.

Директни маркетинг, оглашавање, агенције за односе са јавношц́у, продаја – ово су само неке од сфера које не могу без радника који одлично познају страни језик. Разумевање културе купаца и страних запослених је важно, јер помаже лидерима у компанијама да са успехом управљају колективом и предупреде или лако реше сукобе који се јављају услед културолошких разлика и баријера. Преводиоци, апликације и преводилачке услуге такође могу бити од помоћи у овим ситуацијама, јер чине да пословање неометано тече, без препрека у комуникацији.

Како знање страног језика помаже да доносите боље пословне одлуке?

Једна од најбољих предности познавања страног језика је то што побољшава вашу моц́ доношења одлука и повећава брзину којом долазите до смисленог закључка. На практичном плану то значи да можете да реагујете брже када се то од вас захтева и да будете сигурни да су одлуке које доносите аргументоване и на месту. Резултат су бољи пословни договори и успешнији пројекти.

Сматра се да особе које говоре више од једног страног језика могу да развију логичнији и рационалнији мисаони процес од колега који говоре само матерњи. Стручњаци нису још открили због чега људи “рационалније” размишљају на страном језику. Неке претпоставке су да се учењем туђег језика “изоштрава” фокус. Особе које увећавају вокабулар и савладавају граматику заправо вежбају ум и спремније су ухвате укоштац са различитим радним изазовима.

Такође, појединац са знањем другог језика може јасније да види туђу перспективу, што за резултат (може да) има побољшану перцепцију, важну вештину у пословном свету. Захваљујући способности да се шире посматрају ствари можете се лакше повезати са другим људима и самим тим водити успешније преговоре.

Страни језик као јака спона у изградњи односа

Изградња односа је веома важна ако радите или планирате да пронађете посао у иностранству. Учење страног језика помаже вам да изразите своја осећања и изградите културне везе са локалним клијентима. Било да покрећете бизнис, желите да проширите пословање на страно тржиште или бисте да се прикључите некој великој корпорацији заиста може бити значајно када можете да учествујете у директној комуникацији са пословним партнерима – на њиховом матерњем језику без преводиоца.

Имајте на уму да ће се сваки клијент/партнер/послодавац осећати слободније и бити отворенији за сарадњу уколико можете да комуницирате на овај начин. Поред грађења јаких партнерских односа можете бити сигурни да ће и посао бити обављен брже и ефикасније.

Знање страног језика као пут до бољег корисничког искуства

Добар и јак кориснички сервис како на локалном, тако и на међународном тржишту чини један од одлучујућих фактора у одређивању профита у пословању. Да бисте постигли своје пословне циљеве, потребно је да учините клијенте задовољним, што се свакако може учинити ако говорите други језик.

Да бисте изградили јаку базу купаца у страним земљама, требало би да добро познајете њихове језике. Заправо, ова вештина је од виталног значаја и постаје једна од неопходних када желите да промовишете и продајете било које услуге или производе купцима у иностранству. Када ваши клијенти знају да у сваком тренутку могу да се обрате за савет или неко упутство и да добију одговор на свом језику, већ сте на путу да стекнете лојалне купце који ће поново купити нешто од вас.

Страни језици као пречица до мултитаскинга

Људи који говоре више од једног језика су креативни и обављају више задатака. На известан начин, говорење страног језика представља добру менталну вежбу и побољшава ваше мултитаскинг способности. Могућност обављања више задатака у реалном времену је, наравно, веома важна у пословању.

На крају, сасвим је извесно да знање страног језика може умногоме да помогне развој ваше каријере. Разговори, писана комуникација, преговори, онлине промоције производа и услуга – различити аспекти вођења компаније захтевају употребу страних језика. Било да се бавите продајом, маркетингом, водите своју фирму и желите да се проширите на инострано тржиште, неоспорно је да познавање језика повећава ваше изгледе за успех.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here