Укинута глобална ванредна здравствена ситуација због COVID-19

СЗО је усвојила закључак са 15-ог састанка Комитета за ванредну ситуацију у вези са пандемијом заразне болести COVID-19

228

Светска здравствена организација (СЗО) је усвојила закључак са 15-ог састанка Комитета за ванредну ситуацију у вези са пандемијом заразне болести COVID-19, одржаног почетком маја, да се укине глобална ванредна здравствена ситуација због COVID-19. СЗО је прогласила ванредну здравствену ситуацију узроковану новим коронавирусом на глобалном нивоу пре три године – 30. јануара 2020. године. Проглашени статус ванредне ситуације је помогао да се међународна пажња фокусира на претњу по здравље, као и да се ојача међународна сарадња у производњи вакцина и осталих третмана против новог коронавируса.

Комитет је размотрио три критеријума за јавноздравствену ванредну ситуацију од међународног значаја И закључено је да, иако је SARS-COV-2  био и наставиће да кружи широм света и да се развија, чини се да тренутно циркулишуће варијанте ису повезане са већим ризиком од тежих клиничких форми болести, односно то више није необичан или неочекиван догађај, те је време за укидање глобалне ванредне здравствене ситуације због COVID-19.

Као основ за укидање ванредне ситуације на састанку Комитета за ванредне ситуације истакнут је тренд смањења смртних случајева од COVID-19, смањење хоспитализација и пријема у одељења интензивне неге због COVID-19, као и висок ниво имунитета становништва. У свету  је дато 13,3 милијарди доза вакцина против COVID-19.

Генерални директор СЗО је нагласио да одлука да се укине највиши ниво узбуне не значи да је опасност прошла, уз напомену да би ванредна здравствена ситуација због COVID-19, могла бити враћена на снагу ако се ситуација промени.

„Најгора ствар, коју било која земља сада може да уради, јесте да искористи ову вест као разлог да спусти позорност, да демонтира системе које је изградила или да пошаље поруку грађанима да COVID-19 није разлог за бригу“, истакао је генерални директор СЗО.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here