Banda „Pink Panter“ osuđena na 28 godina zatvora, jedan član se krije u Beogradu

Oni su, prema procenama, ukrali vredne predmete, a veći deo nakita i satova nije pronađen

287
Foto: Pexels

Međunarodna banda koja je provalila u nekoliko londonskih kuća slavnih i ukrala luksuzne predmete u ukupnoj vrednosti od 30,5 miliona evra, osuđena je juče.


Među osuđenima je i jedan Balkanac – Jugoslav Jovanović (24), koji je zajedno sa Alesandrom Maltezeom i Alesandrom Donatijem priznao da je decembra 2019. godine opljačkao kuću ćerke bivšeg direktora Formule 1 Tamare Eklston, javlja BBC.

Presuda se odnosi na još neke pljačke u zapadnom Londonu – provalu u domove bivšeg fudbalera Čelsija i engleske reprezentacije Frenka Lamparda i pokojnog vlasnika engleskog fudbalskog kluba Lester Siti Vičaija Šrivadanaprabe.

Okrivljeni su dobili ukupno 28 godina zatvora.

Jovanović je kažnjen sa devet godina zatvora za pljačku sa predumišljajem i dve godine zbog pranja novca, odlučio je Kraljevski sud Ajslvort.

Donati (45) i Malteze (44) osuđeni su na po osam godina i devet meseci za pljačku sa predumišljajem.

Četvrti član bande, Danijel Vuković, državljanin je Republike Srbije. Britanska policija veruje da je ovaj četrdesetčetvorogodišnjak pobegao u Beograd gde se, navode britanski mediji, po svoj prilici i sada nalazi.

Između 1. i 13. decembra 2019. oni su, prema procenama, ukrali vredne predmete, a veći deo nakita i satova nije pronađen.

Tužilac Timoti Krej rekao je da je banda planirala i sprovela najvrednije pljačke sa kojima se britansko pravosuđe do sada srelo.

„Poduhvati su zahtevali brižljivo istraživanje i izviđanje, a žrtve su odabrane prema bogatstvu i slavi“, dodao je.

Krej je na sudu rekao da je Jovanović stigao u London 20. novembra 2019. godine. Došao je iz Stokholma, a sa njim je doputovao i Danijel, koji je bio glavni organizator bande, a Jovanović njegova desna ruka, naveo je Krej.

Danijel je i dalje u bekstvu, rečeno je na sudu. Koristi najmanje 19 identiteta i verovatno se nalazi u Beogradu, pokazala je, kako navodi BBC, nedavna istraga tog medija.

Posle dolaska u London, osumnjičeni Balkanci su se smestili u hotelu Opington u jugoistočnom delu grada, navodi Krej.

Lopovi su 10. decembra upali u kuću milijardera i vlasnika engleskog fudbalskog kluba Lester Siti, Vičaija Šrivadanaprabe. Istražitelji su naveli da su lopovi tokom pljačke otvorili flašu šampanjca vrednu 500 funti (600 evra). Odneli su vredne satove i oko 400.000 evra u kešu.

Poslednja u nizu bila je pljačka kuće Tamare Eklston u Kesington palas gardensu, najskupljoj ulici na svetu. Lopovi su odabrali 13. decembar, a sa njima je bio i Danije, osumnjičen da je u kuću upao sa Maltezeom i Donatijem, dok je Jovanović stražario.

Donati, Jovanović i Malteze napustili su Veliku Britaniju do 18. decembra. Njih trojica su prošle godine uhapšeni u Italiji i izručeni Velikoj Britaniji.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here