Gojković: U Vojvodini više od 400 obolelih, Vojvođani među ugroženijima zbog gojaznosti i dijabetesa

1090
Foto: Ilustracija

U Vojvodini su registrovana 424 pacijenata koji su pozitivni na virus korona, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.


Gojković je za TV Prva rekao da se na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine nalaze 142 pacijenta, na Novosadskom sajmu je 171 pacijent, a u Opštoj bolnici u Pančevu 157.

„Od ukupnog broja zaraženih u Srbiji, kojih je prema poslednjim podacima 3.630, više od 400 njih je u Vojvodini. To je dobar epidemiološki podatak jer imamo bolju epidemiološku sliku nego centralna Srbija, ali sprovodimo sve mere kao i do sada. Za ovu i sledeću fazu imamo dovoljan broj kreveta. Ako budemo poštovali mere, očekujemo da nećemo imati drastičan broj obolelih. Ako nastavimo ovakvim tempom, naši kapaciteti će biti dovoljni. Problem Vojvodine je što su građani u pokrajini možda zdravstveno najugroženiji, jer je tu najveća gojaznost i najveći procenat osoba sa dijabetesom. Posebno se bojim da u specijalne bolnice u Kovinu, Novom Kneževcu i Vršcu, gde je više od 3.000 pacijenata, da tu ne uđe virus. To su sve ugrožene grupe gde je dovoljan samo mali iskorak iz procedura da iz jedne relativno stabilne situacije imamo ozbiljan problem“, naveo je Gojković.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Prvi pacijent koji je ušao u kikindsku bolnicu i kasnije preminuo, javio se lekaru zbog problema sa burezima, rekao je Gojković.

„U roku od 12 sati je ustanovljeno da je kovid pozitivan. Svi lekari imaju zaštitnu opremu, postoje različiti nivoi opreme za različite pristupe, za različite intervencije. U poslednjih sedam dana u Vojvodini smo pregledali više od 50.000 pacijenata, ne samo kovid pozitivnih“, podvukao je Gojković.

Pogledaj: Lajen: Stariji možda u izolaciji do pojave vakcine 2021.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here