Nova led rasveta obasjava palanačke ulice

LED svetiljke postavljene su do sad u desetak ulica.

1814

Izgleda da je, bar kada je reč o Bačkoj Palanci, živinim i natrijumskim svetiljkama u sistemu javne rasvete odzvonilo.


BAČKA PALANKA: Javno preduzeće „Standard“, kome je lokalna samouprava poverila, pored ostalog, upravljanje ovim poslom do sada je u 10-tak ovdašnjih ulica, ali i nekoliko raskrsnica i parkova postavilo nove LED svetiljke.

„U Bačkoj Palanci u sistemu javne rasvete instalirano je 1.861 svetiljki, a ukupno, odnosno u svim naseljenim mestima ima ih 4.600“ – kaže mr Miroslav Sićević, direktor „Standarda“. – Jednu trećine čine živine sijalice, a ostalo su natrijumske. Ulice koje su odabrane za takozvani pilot- projekat LED rasvete imale su neadekvatno osvetljenje, tačnije nisu bile dovoljno osvetljene u smislu ravnomernosti i naročito sa aspekta energetske (ne)efikasnosti postojećih radnih tela, odnosno svetiljki.

U prvoj fazi LED rasvetu dobile su ulice Krajiških brigada i Njegoševa, u drugoj fazi: Užička, Vukovarska i Savska, zatim Banatska 2 (sabirna ulica), Petrovačka, Branka Ćopića, Paraćinska i završni deo Kumanovske. – Interesantna je računica koja pokazuje da se LED rasvetom dobija više svetla za mnogo manje para – dodaje Sićević. – Potrošnja pre postavljanja novih svetiljki iznosila je ukupno 9.492 vati. Nakon rekonstrukcije, odnosno zamene LED rasvetom, došli smo do ukupno 2.642. Razlika u potrošnji je 6.850 vati samo u instalisanoj snazi.

Na veliko zadovoljstvo građana LED rasveta postavljena je i u Ulici Alekse Šantića, koja nikada nije imala javnu rasvetu. Takođe, LED sijalice postavljene su i na raskrsnici prema Sportskoj hali, a pored zalivnog jezera Tikvara, kao i u Ulici Dimitrija Tucovića, gde se mora još pojačati s bar još jednim stubom za rasvetu, što se planira u narednoj godini, najavljuje Sićević.

LED rasvetom osvetljeni su i parkovi u Paragama i Tovariševu. Do kraja godine planira se kompletna rekonstrukcija javne rasvete u Ulici Đorđa Zličića, gde će takođe biti postavljene nove LED sijalice.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here