Danas je Sveti Vasilije Ostroški: Dan kada se dešavaju najveća čuda

U Novoj Gajdobri danas se obeležava hramovna slava

2610
Sveti Vasilije Ostroški je bio episkop zahumski i srpski pravoslavni svetitelj koga crkva slavi 12. maja. Njegov dan važi za praznik kada se dešavaju najveća čuda. Njegove mošti se kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mesto su hodočašća za vernike svih religija.

Mnogi veruju da će, ako se zavetuju da će na Svetog Vasilija otići na Duhove u manastir Ostrog, njihova ili bolest nekog njima bližnjeg, nestati “kao rukom odnesena”. Ako rešite da potražite pomoć ovog sveca, od sutra bi trebalo da počnete strogi post koji će trajati sve dok na Duhove ne odete na Ostrog i tamo se pričestite.

Vernici koji polaze na put u manastir sa sobom obavezno treba da ponesu ulje, tamjan i pamuk, ali i vunene čarape i sve to potom ostave kod sveca „da prenoći“, jer stvari koje provedu noć u prostoriji sa moštima sveca, veruje se, dobijaju magične moći izlečenja.

Narodno verovanje kaže i da Sveti Vasilije Ostroški svake noći ustaje iz kovčega i šeta po stenama, a tokom vekova su mnogi sveštenici svedočili da svakog jutra vide pocepane vunene čarape na nogama sveca, iako su uveče bile obuvene čitave. Otuda i praksa da vernici koji idu na Ostrog sa sobom ponesu i jedan par belih vunenih čarapa.

U Novoj Gajdobri danas se obeležava hramovna slava.


Legenda o Svetom Vasiliju

Jedna od mnogobrojnih starih legendi koje svedoče o milosti, dobroti i moći Svetog Vasilija između ostalog jeste i priča da je sa vrha Gornjeg manastira jednom davno ispala beba iz kolevke. Budući da je se Gornji manastir nalazi u stenama planine Ostroška greda, maltene uz samu liticu, na čak 900 metara nadmorske visine, majka se prestrašila i verovala da je izgubila dete. Međutim beba je pronađena živa i zdrava na zemlji u podnožju planine, veselo se smeškajući.


Pročitaj: Vanja Petković: Čepom do osmeha nije moj posao, to je moj način života

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here