Дође амбасадор Аустралије на ФЕП, а нико од званичника Општине га не дочека

Шта рећи, а не заплакати? Само зато што је ФЕП јавно подржао протесте, па нико из Општине не жели да комуницира са организаторима?

Минулих дана подигла се велика „прашина“ око чињенице да Општина Бачка Паланка није уврстила „Фестивал еколошког позоришта за децу и младе“ у овогодишње финансирање манифестација из области културе.


ФЕП се тим поводом огласио и саопштио да је разлог томе подршка овог фестивала протестима које су организовали грађани бачкопаланачке општине а на којима се тражи оставка Бранислава Шушнице, председника општине и других због неблаговременог чињења у сузбијању последица невремена која су 19. и 21. јула задеслила општину Бачка Паланка. Да подсетиммо да је повод протеста био смрт детета дана 31.07.2023. године због неуклоњених и необележених струјних каблова уличне расвете у Бачкој Паланци.

Након саопштења ФЕП-а, брзо је реаговала Општина преко средстава јавног информисања и саопштила да ФЕП ове године није ни конкурисао на конкурсу намењеном култури при Општини Бачка Паланка, те да је то разлог зашто средства и нису пребачена.

Посета амбасадора Аустралије

На додели Октобарске награде јавно је тражено од Општине да ФЕП буде манифестација од јавног значаја

БАП ВЕСТИ су прошле године направиле интервју са Соњом Петровић, директорицом фестивала, поводом  Октобарске награде Општине Бачка Паланка коју је за 2022. годину добио ФЕП. У оквиру интервјуа су приказане и сцене са свечане седнице поводом уручења Октобарских награда Општине Бачка Паланка која се одржала у згради Музеја града. У овом прилогу се јасно види и чује да је Соња Петровић за говорницом затражила од Општине да ФЕП као манифестацију уврсте у манифестације од јавног значаја. Да је то Општина учинила не би била потребна никаква конкурсна документација нити никакав конкурс за суфинансирање овог фестивала. Соња Петровић и наводи да су у Општини ФЕП-у и обећали да ће то бити манифестација од јавног значаја, али то се није догодило.

Све у свему, манифестација која траје 29. година, на коју се пријави преко 90 представа из целог света, коју ове године посети Данијел Емери, амбасадор Аустралије а нико га од званичника Општине ни не дочека, која окупља велики број деце и младих како из општине Бачке Паланке тако и из окружења, ове године није добила ни један једини динар од Општине.

Да постоји значајна подршка Општине сигуран сам да би ФЕП прерастасто у једну од најлепших и најмасовнијих манифестација у овом делу Србије. Замислите само дефиле ученика из рецимо, тих 90 представа који би прошао улицама Бачке Паланке све са учесницима, децом, младима, родитељима, бакама и декама… Та сцена би била свима нешто најпоносније што у једној општини може да се доживи. Та општина би могала да буде Бачка Паланка. Могла … А, шта за тако нешто недостаје? Визија, воља и жеља оних који управљају буџетом НАШЕ општине.

Погледајте и кратак интервју са аустралијским амбасадором, Данијелом Емеријем:

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here